Nylig ble avlastningsboliger og dagtilbud på Berglund lagt ned etter at Brann og redning fant at bygningen ikke oppfylte brannforskriftene. Kommunen la derfor ned både avlastningsboligen i Iver Walnums vei og på Berglund.

I april ble avlastningsboligene flytta til Seminaret i sentrum, og 21. mai skal dagtilbudet flyttes fra Berglund til noen brakker i Ørndalen.

LES OGSÅ: Gørild nekter å la kommunen flytte sønnen hennes hit: – Det er til å miste nattesøvnen av (For abonnenter)

– Feil rekkefølge

Flere pårørende reagerer på at de har fått for dårlig informasjon om flyttingen av tilbudet, og er frustrerte over at de ikke er blitt involvert i kommunens planer. Flere politikere reagerer på samme måte som de pårørende, og nå stiller også Willy-Tore Mørch seg bak dem:

– Slik jeg forstår saken så har kommunen tatt en avgjørelse uten at verken brukerne eller de pårørende er tatt med på råd. Først i etterkant er de blitt informert, og dét er feil rekkefølge. Jeg mener at dette er god nok grunn til å stanse prosessen, og så invitere de pårørende til et samarbeid om hvordan man kan løse dette på best mulig måte slik at alle parter blir fornøyde, sier Mørch.

VIL IKKE FLYTTE: Pårørende til brukerne av dagtilbudet vil ikke flytte fra Berglund og ut til disse brakkene i Ørndalen.

– Kan nekte å flytte

Willy-Tore Mørch er professor emeritus ved Universitetet i Tromsø. Han har jobbet med ungdom og voksne med autisme og alvorlig psykisk utviklingshemming både som psykolog og som fagsjef.

I tillegg har han doktorgrad på effekter av personalopplæring av personale som arbeider med autistiske og psykisk utviklingshemmede ungdom og voksne.

– Brukerne det gjelder er veldig sårbare for en flytteprosess. Det skyldes at de har et sterkt redusert språk, og når de kommer i nye omgivelser så har de vanskelig for å kommunisere alle de spørsmålene og den usikkerheten som dukker opp. Kommunikasjonsvanskene kan da føre til aggresjonsutbrudd og utagering fordi de blir fortvila over ikke å bli forstått og heller ikke gjøre seg forstått, sier han.

tar selvkritikk: Politikere innrømmer at det ikke er bevilga nok penger til avlastningstilbud, men mener administrasjonen også svikter fordi de ikke har involvert brukerne i flytteplanene. Fra venstre: Erlend Svardal Bøe (H), leder i Helse- og velferdskomiteen Gunhild Johansen (SV) og Barbara Vögele (MDG).

Mørch mener derfor at det er veldig viktig at pårørende involveres i flytteprosesser helt fra begynnelsen, slik at deres ønsker og erfaringer kan tas med i planleggingen.

– Man kan heller ikke bare flytte voksne folk uten samtykke, og alle disse brukerne som rammes av flyttingen er over 18 år. Hvis de ikke selv har samtykkekompetanse, så har deres juridiske verger denne retten. Jeg mener derfor at de kan nekte å flytte til Ørndalen.

– Bør bli på Berglund

Ifølge Mørch er den manglende brukerinvolveringen nok til at flyttingen bør stanses, men han har også flere argumenter:

– Fordi det er en stor belastning for dem å flytte, så mener jeg at dagtilbudet bør bli på Berglund fram til det nye tilbudet står klart. Det er brannvesenets vurdering som har vært avgjørende her, og jeg synes det bør være mulig å samarbeide med brannvesenet om å finne en løsning.

– Er slike flytteprosesser faglig forankret?

– Det er administrasjonen som fatter slike beslutninger og de har vanligvis ikke helsefaglig kompetanse. De har nok forhørt seg med fagmiljøet i kommunen, men dette er en avgjørelse som er tatt uten faglig begrunnelse, dét er helt sikkert, fordi ellers så ville de ikke ha gjort det.