Nytt gjerde langs Clodiusbakken og Kirkegårdsveien har i mange år stått høyt på ønskelista til Tromsø kirkelige fellesråd som har ansvaret for byens 22 gravlunder.

Brøyteskader hvert år

I 2016 ble gravlundsgjerdet langs Clodiusbakken utbedret. Nå er det den lengste gjerdestrekningen som skal fornyes. Ikke bare blir det nytt gjerde langs Kirkegårdsveien, det som nå settes opp skal også tåle snøen brøytebilene presser mot gjerdet.

– Det er spesielt enkelte strekninger gjerdet får brøyteskader, men også det faktum at trestolpene er satt ned uten støtte, gjør at gjerdet tåler mindre, sier krematorie- og gravlundssjef Pål Thomas Berg i Tromsø kirkelige fellesråd

Lenger fra veien

I motsetning til de gamle trestokkene, vil de nye stålstolpene stå mye stødigere.

– Gjerdet skiftes ut i en strekning på 450 meter og det flyttes en halvmeter inn på gravlunden. Mens det gamle gjerdet står helt inntil asfaltkanten, vil det nye få klaring fra veien, sier daglig leder Sture Hagfors i Fundamentering & Graving DA som har fått gjerdeoppdraget.

Siden 2014 har bedriften benyttet en ny gjerdeløsning som kalles «Stop digging». Det innebærer at gjerdet fundamenteres med jordskruer i stål.

– Vi skal bruke 272 stålstolper som skrus 90 centimeter ned i bakken. Det nye gjerdet blir litt lavere enn det gamle.

Trenger nytt gjerde

Kirkelig fellesråd ønsket seg helst et steingjerde langs Kirkegårdsveien, men med en prislapp på over 10 millioner kroner, var det ikke overkommelig økonomisk. Nå blir det nytt stakittgjerde i tre i stedet til en prislapp på 1,5 millioner kroner.

– Jeg er glad det blir nytt gjerde på Tromsø sentrums gravlund, hvor hovedveien over Tromsøya går forbi. Et steingjerde ble for dyrt, og vi trenger et nytt gjerde, vi kan ikke ha det som nå. Dette virker som en god løsning, sier Berg.

Må fjerne trær og støtter

Arbeidet med det nye gjerdet starter denne uka og vil ta fire uker. Maling av gjerdet vil ikke skje før til neste år.

I forbindelse med det nye gjerdet, må noen av trærne som blir stående i veien når gjerdet flyttes en halv meter inn på gravlunden, kuttes. En del gravstøtter som ligger kloss inntil dagens gjerde blir flyttet innenfor det nye gjerdet.

– Vi har vært i kontakt med pårørende og etterkommere. Familiegravene i overgangen mellom Kirkegårdsveien og Clodiusbakken vil i mindre grad bli berørt, og må ikke flyttes, sier Berg.

Granittkant

Mesteparten av arbeidet vil foregå på innsiden av det gamle gjerdet, og vil ifølge entreprenøren i liten grad påvirke trafikken i Kirkegårdsveien.

– Det har vært snakk om å lage en granittkant på utsiden av det nye gjerdet. Tromsø gravlunds vel ønsker å støtte oss med midler til dette arbeidet, og forhåpentlig vil det bli lagt granittkant på utsatte strekninger, sier Pål Thomas Berg.