Båten «Kristine» havarerte natt til 18. juli 2016. Fartøyet var hjemmehørende i Karlsøy kommune like utenfor Tromsø. Det antas at den døde personen som er funnet er eier og fører av båten Edgar Leonhard Hansen (52). Personen er fortsatt ikke identifisert, og Hansen har status som antatt omkommet.

Ville heve båten

Fylkesordfører Knut Werner Hansen (Ap) – som selv er fisker – engasjerte seg for å få båten hevet i 2016, han skrev blant annet brev til Havarikommisjonen der han ba om å få båten hevet. I et svar fra Havarikommisjonen uttrykte de at de ikke ville heve båten fordi den ble brukt til fritidsformål og ikke som fiskefartøy på ulykkestidspunktet.

– EN SKAM: Fylkesordfører Knut Werner Hansen synes det er en skam at offentlige myndigheter ikke har hevet vraket. Han roser selskapet som har tatt initiativ til å få jobben gjort.

– Det var ingen vilje til å gjøre noe med det. Han ble i stedet liggende der – på 21 meters dybde. Det er en skam for nasjonen Norge at saken ikke har blitt prioritert. Jeg mener det er en grov feilprioritering at vi ikke har tatt oss råd til å gjøre dette, sier Werner Hansen, og tilføyer at han tenker på hvordan de pårørende har hatt det i løpet av denne prosessen.

– All ære til dem som har påtatt seg å heve båten, sier Knut Werner Hansen som selv kjente Edgar Leonhard Hansen som en kollega.

Beklagelig

Leder i Fiskarlaget Kjell Ingebrigtsen synes det er beklagelig at ikke båten har vært hevet tidligere.

BEKLAGELIG: Kjell Ingebrigtsen og Norges Fiskarlag synes det er beklagelig at norske myndigheter ikke har hevet vraket.

– Vi engasjerte oss like etter at forliset fant sted for å få hevet båten. Det er viktig, både for å finne årsaken til forliset, men også for å finne den omkomne. Vi synes det er beklagelig at det ikke ble gjort, særlig når båten lå på grunt vann. Kostnadene for å heve båten ville vært små, mener han.

– Det at det nå er funnet en person, viser at behovet for heving var spesielt til stede. Det å finne svar – og det å ha en grav å gå til – er viktig for de pårørende, påpeker han.

Hevet båten gratis

Det er firmaet Finnsnes Dykk & Anleggsservice som har påtatt seg å heve båten, det gjør de gratis mot at de får overta vraket. De fikk høre om båten da de jobbet på et av anleggene til Eidsfjord Sjøfarm.

HEVER VRAKET: Daglig leder Keneth Larsen i Finnsnes Dykk & Anleggsservice arbeider mandag med å heve vraket etter «Kristine» forliste i 2016.

– Vi fikk vite at det var et ønske om å få hevet båten. Siden vi hadde utstyr bestemte vi oss for å tilby oss å gjøre det, Vi tok derfor kontakt med både forsikringsselskapet og pårørende for å få deres tillatelse, opplyser daglig leder Keneth Larsen i Finnsnes Dykk & Anleggsservice.

De gjorde et forsøk på å heve båten for rundt et år siden, men måtte da gi opp på grunn av vanskelige forhold. Da de søndag var tilbake og gjennomførte et nytt forsøk gjorde de likfunnet, og tok videre kontakt med politiet. Dykkere fra Tromsø brann- og redning bidro med å hente opp personen.

– Vi ble kontaktet av et firma angående personen som var funnet, og vi håper å få vedkommende identifisert av krimteknikere i løpet av et par dager, opplyser politioverbetjent Joachim Bakke til iTromsø.

Havarikommisjonen

– Sjøloven regulerer undersøkelsesplikt. Basert på den informasjonen vi hadde den gangen er ikke dette en sak som er undersøkelsespliktig. Vi har ikke mottatt informasjon i etterkant som har endret denne vurderingen, sier avdelingsdirektør for sjø i Havarikommisjonen, Dag Liseth.

Han understreker at slike saker alltid er tunge for pårørende.

SØK: Her driver politiet søk etter antatt omkomne Edgar Leonhard Hansen i 2016.

– Det er slik at søk etter antatt omkomne – slik denne saken har utviklet seg til å bli – alltid er politiets ansvar, og ikke en del av vårt ansvarsområde, sier Liseth.

Finnsnes Dykk & Anleggsservice regner med båten er ferdig hevet i løpet av mandagen.