Det mener SVs kommunestyrepolitiker Pål Julius Skogholt.

Ifølge ham har Tromsø store transportutfordringer spesielt i distriktet, og det å ta i bruk sjøen igjen som transportåre vil kunne løse en god del av disse.

– Se bare på de områdene som har dårlige veier, er utsatt for ras og som har andre transportutfordringer – de kan få avlasting og hjelp av transport på havet, sier Skogholt til iTromsø.

Rask utvikling

FORSKES PÅ: Såkalte «autonome» skip er i rivende utvikling internasjonalt. Blant annet teknologiselskapet Rolls-Royce er tungt inne i utviklingen av teknologien. Ill: Rolls-Royce

Han sier at utviklingen innenfor selvgående – eller autonome – skip kan være en del av løsningen.

– Utviklingen går veldig raskt innenfor bruken av slike skip – både internasjonalt og i Norge, sier han.

Han viser til at selskaper som Yara gjennomfører tester med selvgående skip.

Mindre containerskip

Selv ser han for seg at mindre containerskip – for mellom fem og ti containere – skal kunne gå for egen maskin mellom utvalgte steder i distriktene, og seile inn til omlastingsplasser i sentrale deler av kommunen.

– Tromsø og kommunene rundt dekker store områder, og det er store havområder som kan tas i bruk, sier han.

Rent konkret ønsker SV-politikeren at Tromsø skal undersøke om det er mulig å få delta i prosjekter der teknologi for selvgående transportfartøy testes ut.

Fremtidens transportløsninger

TRANSPORT: «Autonome» skip har ingen besetning, men styres av satellittnavigasjon og forskjellige typer sensorer og utstyr om bord. Ill: Rolls-Royce.

I et såkalt privatforslag til kommunestyret vil Skogholt at kommunen undersøker hvilke type prosjekter som kan gjennomføres – og hvordan disse kan finansieres.

– Det finnes en rekke forskningsprosjekter og finansieringsordninger som vi kan delta i. Blant annet har regjeringen satt i gang et prosjekt for å forske på fremtidens transportløsninger, sier Skogholt.

Norge som sjøfartsnasjon bør være i front i denne utviklingen, og Tromsø bør ha «ledertrøya» når det kommer til bruk og implementering av de nye tekniske løsningene.

– Det jeg vil at vi skal undersøke er om det overhodet er mulig å få testet ut slik teknologi her i Tromsø, sier han.