Natt til torsdag 29. juni 2017 brøt det ut brann i et boligkompleks i Tomasjordveien. Ni personer måtte evakueres og tre av fire leiligheter ble totalskadd og senere revet.

Samme natt som brannen brøt ut ble en mann (36) pågrepet like ved brannåstedet, da politiet oppfattet oppførselen hans som mistenkelig. I sekken hadde han brennbar tennvæske og lighter. Han hadde også blitt fanget opp på overvåkingskamera like i nærheten – bærende på planker.

TOTALSKADD: Tre av fire leiligheter i boligkomplekset i Tomasjordveien ble totalskadd og måtte rives som følge av brannen. De er nå bygget opp igjen.

36-åringen har innrømmet senere å ha båret planker til et annet sted i nærheten, hvor han i samme tidsrom som boligbrannen oppsto skal ha tent to bål.

Mannen satt varetektsfengslet fram til 12. oktober 2017, siktet for grovt skadeverk. Nå er derimot saken henlagt.

Hadde ikke nok bevis

– Saken er henlagt på bevisets stilling. Det betyr at påtalemyndigheten ikke hadde nok bevis for å kunne ta saken til retten. I mange brannsaker er det vanskelig å finne en klar brannårsak, og det er også tilfelle i denne saken. Man har ikke klart å finne en konkret årsak til brannen, og derfor kan man heller ikke slå fast at det ble tent på, sier politiadvokat Gøril Lund til iTromsø.

– Men personen bar planker i området, før han ble pågrepet med tennvæske i sekken. Det er vel da nærliggende å tro at han kan ha noe med brannen å gjøre?

– Ja det kan man si, men samtidig veier uskyldspresumsjonen tungt. Er det tvil, så skal det komme den mistenkte til gode. Det er tilfelle her, man har ikke nok bevis til å kunne ta ut en tiltale. Statsadvokaten har frafalt saken på bevisets stilling, og det var også politiets innstilling.

– Hvordan forklarte han seg om tennvæsken og plankene han bar på, da?

– Under etterforskningen kom det fram at han hadde tent på noe et annet sted i nærheten, men vi har altså ingen bevis for at han hadde noe med boligbrannen å gjøre.

36-åringen er en kjenning av politiet, og har vært involvert i flere mindre brannsaker forut for brannen på Tomasjord. Han er også tidligere straffedømt, for blant annet vinningskriminalitet og antenning.

– Det stemmer at han har vært involvert i mindre brannsaker, men han har aldri vært dømt for så alvorlige saker som grovt skadeverk, sier Lund.

– Hva om han gjør det igjen?

Marie Øvermo var en av de ni personene som juninatten i fjor ble vekket av brannen. Hun og samboeren klarte å redde seg ut, i likhet med de andre beboerne.

Leiligheten deres ble revet i ettertid, og senere bygget opp igjen. Hun håper at de kan flytte inn igjen i løpet av sommeren.

– Vi gleder oss til å flytte hjem igjen, og heldigvis fikk vi med oss en del personlige saker ut den natten. Men alt annet i leiligheten gikk jo tapt.

REDDET SEG UT: Marie Øvermo og samboeren fikk kun med seg klærne de hadde på seg og noen personlige eiendeler da de reddet seg ut av leiligheten i boligkomplekset på Tomasjord.

I midten av april fikk hun beskjed fra politiet om at saken var henlagt.

– Jeg skjønner at det er vanskelig hvis de ikke har nok bevis, og personlig tenker jeg at dette er noe politiet får avgjøre, sier Øvermo, før hun legger til:

– Men det er jo nærliggende å tenke at han som ble tatt er den som har tent på. Og det er skremmende å tenke på at han er en fri mann. Hva om han gjør det igjen? Man vet at han har tent på flere steder tidligere. Vi var tilfeldige ofre, jeg tror ikke han kommer tilbake til oss, men hva om han tenner på på nytt et annet sted? Det vil jeg helst ikke tenke på.