I løpet av det nest siste året på profesjonsstudiet i psykologi ved UiT har ti psykologistudenter fått bryne seg på psykologyrket én dag i uka.

Med kyndig veiledning fra psykologspesialister har studentene håndtert alt fra prestasjonsangst, familiekonflikter og kjærlighetssorg til depresjon, angst, seksuelt misbruk, sinnemestring og søvnvansker.

Startet på Tvibit

– Det har vært veldig nyttig, og vi har fått kjenne på hvor mye vi har lært. Det har vært en bratt læringskurve, sier fjerdeårsstudent Thea Bugge.

Psykhjelpen startet på helsestasjonen på Tvibit i 2003 og drives i tett samarbeid med Forebyggende helsetjenester i Tromsø kommune. Psykologtilbudet er gratis og er den senere tiden utvidet til Sentrum, Kvaløya og Tromsdalen helsestasjoner.

– Vi ser at tilbudet har vært utrolig viktig. Det har vært et tilbud til folk som per definisjon ikke var syke nok eller har blitt fanget opp av spesialisthelsetjenesten, men som har store problemer, sier Bugge.

Unikt samarbeid

Hver tirsdag de siste ni månedene har psykologstudentene hatt praksis med tilbud om psykologisk rådgivning, kartlegging og noen ganger korttidsterapi. Terskelen for å få hjelp på Psykhjelpen er lav, med kort ventetid og enkelt å få time.

– Psykologtilbudet til unge i Tromsø startet med fire studenter og én helsestasjon. Nå er det ti studenter og fire helsestasjoner. Dette er et unikt samarbeid mellom UiT og Forebyggende helsetjenester i Tromsø kommune, sier professor og psykologspesialist Catharina E.A. Wang ved UiT. Hun leder Psykhjelpen og er én av fem veiledere for studentene.

Fullverdig tilbud

Mandag var alle samlet på Sentrum helsestasjon hvor det var praksisavslutning med kake og kaffe. Her har studentene i løpet av praksisperioden også vært samlet på mandager for å drøfte saker anonymt med veilederne sine, for å sikre den faglige kvaliteten Psykhjelpen gir.

– Psykhjelpen bidrar til at folk blir fanget opp som ellers ikke ville fått hjelp. Det er ikke bare et supplement, men et fullverdig tilbud. Helsesøstrene gjør en kjempeviktig jobb med å henvise til Psykhjelpen. Kommunepsykologene og Lavterskelteamet klarer ikke å gi et tilbud til alle som har et behov for psykisk helsehjelp, sier kommunepsykolog og veileder Bente Ødegård.

Stor variasjon

Over 200 tromsøværinger har benyttet seg av tilbudet siden september, nesten 100 av dem i alderen 13 til 20 år, mens rundt 70 har vært i aldersgruppa 6 til 13 år. Psykhjelpen er også et tilbud til gravide og aldersgruppa 0 til 5 år.

– Vi får varierte saker, men typiske problemer hos ungdom er nedstemthet, angst og depresjon, men også bildedeling og spredning av nakenbilder på sosiale medier, kjærlighetssorg, stress, prestasjonspress og ensomhet. Vi får også saker om vold, omsorgssvikt og overgrep. Alvorligere saker henviser vi videre til Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling på UNN, sier Thea Bugge.

Smått og stort

Gjennomsnittsalderen på dem som får et tilbud på helsestasjoner for ungdom på Tvibit er i 15–16 år, og ifølge psykologstudenten er det en betydelig større andel jenter enn gutter som tar kontakt.

– Psykhjelpen er et forebyggende tiltak som ikke er så skummelt som det kan være å bli henvist til spesialisthelsetjenesten. Psykhjelpen fungerer som et «trollgarn» hvor du kan komme med både små og store problemer.

Også småbarnsforeldre

Mange av henvendelsene psykologstudentene får skjer etter henvisning fra helsesøster på skolene. Praksisen har gitt studentene nye erfaringer.

– Det er mye angst blant unge i aldersgruppen 6 til 13 år, mer enn vi trodde. Ellers får vi henvendelser om adferdsproblemer, mobbing, nedstemthet og det er noen som strever med å mestre sinne. Også foreldre som har slitt med å regulere babyer har vi gitt verktøy for å hjelpe til, sier Rikke Sandvik, Eirin Høegh og Sandra Wara.

Psykhjelpen tar nå pause fram til september når et nytt kull psykologstudenter skal ut i praksis.

– Psykhjelpen er både en viktig praksis for studentene og et viktig tilbud til byens befolkning, sier Catharina E.A. Wang.