Rundt klokken tre natt til 18. juli 2016 havarerte sjarken «Kristine» ved Maursund på Skjervøy. Om bord var skipper Edgar Leonhard Hansen (52). Han har vært savnet siden. Kvelden før forliset var en annen båt i kontakt med Hansen, da han hadde gått på grunn. De meldte fra til Hovedredningssentralen om at det var grunn til bekymring rundt skipperens tilstand, men verken de eller politi rykket ut da han var hjulpet av grunn. Det ble først gjort da nødpeileren ble utløst, men da var det allerede for sent.

Sjarken ble liggende på mellom 20 til 30 meters dyp ikke langt fra land, men fordi det ble konkludert med at Hansen ikke var på jobb da sjarken sank, mente Statens Havarikommisjon at saken ikke var undersøkelsespliktig.

Det var først 13. mai i år, da Finnsnes Dykk & Anleggsservice på privat initiativ valgte å heve vraket, at en død person ble funnet ved sjarken. Man antar det er den savnede fiskeren.

Venter på svar fra Oslo

– Avdøde er ennå ikke identifisert, da vi fremdeles venter på svar fra Oslo. Vi håper det skjer i løpet av uka, sier politioverbetjent Joachim Bakke ved Nordreisa lensmannskontor.

HEVET: Mandag 14. mai, nesten to år etter at den sank, ble sjarken hevet av Finnsnes Dykk & Anleggsservice fra mellom 20 til 30 meters dyp ved Maursund på Skjervøy.

– Den avdøde ble sendt til UNN, men det er Oslo universitetssykehus som gjør identifiseringsarbeidet.

Politiet har tatt vare på de klærne som ble funnet ved avdøde, og ifølge Bakke har Hansens etterlatte fått tilbud om å gå gjennom det de har liggende på politistasjonen, samt all dokumentasjon i saken.

– Hva tenker du om de pårørendes kritikk av arbeidet til politiet under og etter ulykken?

– Jeg har ikke noen ytterligere kommentar enn det vi allerede har sagt. Jeg føler at vi har hatt god kontakt med pårørende i denne prosessen, sier Bakke.

Videre opplyser han at politiet ikke gjør mer i saken, og at de anser den som avsluttet når avdøde er identifisert.

Datteren vil se faren

Da iTromsø snakket med Bakke i forrige uke, uttalte han at man i etterpåklokskapens lys burde ha hevet båten. Han presiserte videre at det er blitt gjennomført søk med undervannsrobot, flere dykk og gjentatte søk uten at man fant savnede.

– Vi har ringt utallige ganger til Troms politidistrikt, og fått beskjed om at noen skal ringe tilbake, uten at det har skjedd. Da sitter man bare og venter, og det er utrolig frustrerende, sier datteren til Hansen, Kristine Vinje (22).

DE ETTERLATTE: Aleksander Johannessen (til venstre), Arild Hansen og Kristine Vinje har i to år ønsket å få sjarken til faren og broren hevet. Søndag 13. mai ble arbeidet startet på privat initiativ, og ved siden av vraket ble det funnet en død person som familien er sikre på er Hansen. Foto: RONALD JOHANSEN

Sjarken er oppkalt etter henne, og til iTromsø sier hun at de etterlatte ser fram til en grav å gå til.

– Vi har ventet lenge på svar, og selv om identifiseringen ennå ikke er klar, så vet vi at det er ham. Vi har fått tilbud om å gå gjennom alt som politiet har liggende, hva som har blitt gjort i saken, hele forløpet, og vi kan også få se bilder av klær som er funnet ved vraket. Vi kan også få se et bilde av ham. Selv om vi er blitt frarådet å gjøre det, så har jeg lyst til å se ham. Jeg kan ikke forklare det, men jeg kjenner en trang til å få se ham en siste gang, sier Vinje.