Ute i skolegården på Prestvannet er det full fres på fotballbanen. Tre venninner fra klasse 4a slår hjul på grusunderlaget.

– SFO er veldig gøy og vi får gjøre mange morsomme ting, sier Sanna Bjerkli (10).

Skolefritidsordning er et frivillig tilbud for elever fra 1.–4. trinn. Dermed har de tre venninnene bare én måned igjen, men de skulle gjerne ha fortsatt.

– Vi har ikke lyst til å slutte, men etter 4. klasse må vi det. Jeg kommer til å savne det, sier Bjerkli.

TO SFO-LEDERE: Prestvannet skole er den eneste skolen i Tromsø som har to SFO-ledere, noe som kan være en del av forklaringen på hvorfor de klarer å holde så mange barn i SFO ut 4. trinn. Fra venstre: seksjonsledere Grete Ollila og Geir Olsen, og SFO-ledere Kristin Kjørsvik og Linda Angelsen.

Ønsker likere kvalitet

I Tromsø varierer tilbudet på SFO fra skole til skole og kvaliteten er veldig ulik. Resultatet av at det blir så forskjellig og tilfeldig, at elever på noen skoler slutter tidlig på SFO. De blir gående hjemme i stedet for å ha et godt fritidstilbud og møte vennene sine der.

Prestvannet skole er den eneste skolen i Tromsø som har to SFO-ledere. Skolens fritidsordning er også i toppsjiktet når du teller andelen på 4. trinn som fortsatt er i SFO.

VIL SAVNE SFO: Disse elevene på 4. trinn på Prestvannet skole skulle ønske at de ikke måtte slutte på SFO til sommeren. – Vi har det veldig gøy, og jeg vil savne det når vi slutter, sier Sanna Bjerkli (10). I midten Margrete Aaraas Christoffersen (10) og til høyre Signe Wang Hovden (9).

Blant fjorårets kull var så mange som 90 prosent av 4.-klassingene fortsatt i SFO, noe som ifølge Geir Olsen, seksjonsleder for skole, er et veldig høyt tall.

– Det vanlige er at det er ganske få 4.-klassinger som benytter seg av tilbudet. Vi har mange gode SFO-er i Tromsø, men vi ønsker å ha noen klare kjennetegn på hva som er god kvalitet. Alle foreldre betaler det samme, og da må de også få vite hva slags tilbud det er de betaler for, sier Olsen.

Positive til kvalitetsplan

I fjor høst satte kommunen ned en arbeidsgruppe bestående av blant annet SFO-ledere, rektorer og foreldrerepresentanter. Våren 2019 skal kvalitetsplanen være klar. Prestvannets to SFO-ledere er positive til kvalitetsplanen som skal iverksettes fra skolestart 2019.

– Jeg tenker at føringer på hva SFO skal inneholde kan være bra fordi det kan gjøre alle ordningene mer like. Her svømmer vi med de minste barna, og dét er det ikke mange andre som gjør, sier Kristin Kjørsvik, én av to SFO-ledere ved skolen.