– Det som så ut som ølflasker, toalettpapir og plastposer lå strødd ut over et 50–100 kvadratmeter stort område i Grønnåsen-skogen, ved hoppbakken. Det virker som at flere har bodd her i perioder i vinter, og området er rasert, sier Andreas Helberg, pedagogisk leder ved avdelingen Tiden for 3- og 4-åringer på Ekrehagen Friluftsbarnehage.

Onsdag formiddag, da avdelingen på tur sammen i områdene de bruker til friluftsaktiviteter, kom de over det som først virket som en ulovlig søppelfylling på sørsiden av veien mot Grønnåsen hoppbakke i en granskog. Helberg sier det lignet på en forlatt leir der flere må ha bodd i vinter.

– Det ligger noe som ser ut som en improvisert gapahuk, knyttet sammen med tau. Jeg håper kommunen eller naboer her kan ta tak og rydde opp, for 3–4 åringer kan hvert fall ikke gjøre det. Avslutter Helberg, som håper kommunen har kapasitet til å få dette fjernet.

PEDAGOGISK LEDER: Andreas Heberg ber kommunen rydde opp i turterrenget til Ekrehagen friluftsbarnehage.

– Dessverre en årlig foreteelse

Henrik Romsaas, friluftsrådgiver ved Byutvikling park som har ansvaret for vedlikehold av kommunale friluftsområder, lover at de skal rydde opp.

– Dette er dessverre en årlig foreteelse, der også politi rutinemessig involveres. Han sier slike leire har dukket jevnlig opp de siste åra, og at kommunen har gode rutiner for å håndtere problemet. Ifølge Romsaas har de også oversikt over hvem som pleier å stå bak.

– Det er som oftest tilreisende bostedsløse. Det kan også være sesongarbeidere og til og med studenter som mangler tilholdssted. Dessverre opplever vi fra tid til annen at mennesker tilknyttet psykiatrien også etablerer seg ute, og det er derfor viktig at kommunen får beskjed slik at vi eventuelt kan hjelpe dem.

Måtte leie inn selskap

Etter å ha sett på bilder og gjennomført befaring, opplyste Romsaas fredag formiddag at omfanget var mer omfattende enn først antatt. Kommunen må derfor leie inn et eksternt selskap i stedet for å bruke egne avdelinger til opprydningsarbeidet.

FORSØPLET: "leirstedet" ligger i et område sør for Grønnåsen hoppbakke.

– Vi har nå engasjert et firma som skal fjerne dette. De hadde først kapasitet i starten av neste uke.

Henrik Romsaas sier kommunen som regel er kjappe med å rydde i de kommunale områdene, og oppfordrer publikum til å tipse Byutviklingsavdelingen dersom de kommer over ulovlige søppelfyllinger eller forsøpling på kommunal grunn.

– Kanskje vi kan resirkulere dette?

Barnehagearbeider Helberg er glad at kommunen tar problemet på alvor, og sier barnehagen tidligere har funnet slike camper ute i området og fått det fjernet. Barna lærer på den måten hvordan de kan ta bedre vare på friluftsområder.

– Siden vi har et daglig miljøfokus, og jobber med søppelsortering og det å ta vare på naturen, tror jeg at dette forsterker engasjementet til barna.

Andreas Helberg sier barna klare på hva de mente burde gjøres, da de kom over forsøplingen.

– En liten gutt her foreslo at vi skulle samle sammen ting som kunne brukes på nytt igjen, og ta det med tilbake slik at det ikke gikk til spille.