– Vi har ikke hatt et slikt tilbud i Tromsø før, så det er på tide vi får et, sier barnefysioterapeut Ina Ekker.

Helsesøstre, barnevernet, familieveiledere, psykologer og ergoterapeuter var på plass under fagdagen for å jobbe med prosjektet om overvekt hos barn og unge.

Etablerer «overvektsteam»

Tiltaket starter til høsten og består av ulike faggrupper som skal slå seg sammen til et team.

Prosjektet er finansiert av Helsedirektoratet og skal gi et oppfølgingstilbud til barn og unge med overvekt i alderen mellom 6 og 13 år.

– Det vi håper på, er å lage et overvektsteam der tverrfaglige samarbeidspartnere kan henvise barn med overvektsproblemer, sier Britt Margareth Simonsen, enhetsleder for forebyggende helsetjenester.

Barn og unge kan henvende seg til helsesøsteren på skolen, som deretter henviser barna og deres familier til å delta i prosjektet.

– Vi har blitt kjent med flere familier over tid gjennom arbeidet vårt i helsesektoren, så jeg tror ikke det blir vanskelig å finne familier som ønsker å delta, sier Simonsen og fortsetter.

– Vi veier jo unger fra fødselen og følger med på vektkurven gjennom oppveksten. Vårt mål er å holde denne kurven så stabil som mulig. Det er ikke snakk om å slanke barna, understreker hun.

Barnefysioterapeuten opplyser at prosjektet ikke skal være preget av «pekefingermentalitet», men at man sammen med familien skal finne gode løsninger.

– Det er viktig å huske at årsaken til overvekt ofte kan være sammensatt, sier Anne Lium Berger, seksjonsleder for barn og familie.