– Jeg har fått samme behandling som andre sjefer i NRK har fått, etter å ha jobbet like lenge som jeg har jobbet. Jeg har ikke bedt om noe utover det. Jeg skjønner at en slik behandling også er ganske vanlig ellers i Medie-Norge, etter man har sittet lenge som leder, sier Pål Hansen til iTromsø.

Manglet motivasjon

På jobb: Pål Hansen jobber nå som journalist. Her er han på en pressekonferanse tidligere i vår.

Hansen var distriktsredaktør i ni og et halvt år, fram til han ga seg november 2017. Da sa han til iTromsø at han manglet motivasjonen som krevdes for jobben. Siden har han jobbet som journalist i NRK Troms, og har med jevne mellomrom vært å se på Dagsrevyen.

– Jeg jobber mine vakter og klager ikke et sekund. Jeg får ingen overtid eller tillegg, så om jeg jobber 17 timer overtid med luftambulansesaken, får jeg ingen overtid. Utover det er jeg ikke interessert i å diskutere lønna mi med iTromsø, sier Hansen.

425.000 kroner høyere enn gjennomsnittet

Ifølge arbeidsavtalen til Pål Hansen som iTromsø har fått innsyn i, beholder Hansen lønna i sin helhet, men får ikke overtidsbetaling eller turnus- og ulempetillegg ettersom dette var inkludert i lederlønna han hadde som distriktsredaktør. Avtalen skal til vurdering tre år etter den ble inngått.

Da skal det blant annet skal vurderes om Hansen skal ha rett på overtid og andre tillegg, basert på lønnsnivået ellers i divisjonen. Lønna fryses fram til avtalevurderinga i 2020. Hansen vil derfor ikke få en lønnsøkning etter den mye omtalte NRK-streiken i vår.

Gjennomsnittslønna til de NJ-organiserte journalistene i NRK Troms er på 586.949 kroner, ifølge Norsk Journalistlag (NJ).

Har vært vurdering

Distriktsredaktør: Tone Kunst forteller at NRK har en ordning hvor ledere får beholde lønna om de bytter stilling.

Tone Kunst er regionredaktør i NRK Nord-Norge, og sjef for distriktsredaktørene i landsdelen.

– Pål har vært leder lenge, og vi har gjort en lønnsvurdering og kommet fram til at han skal beholde lønnen, men ikke ha lønnsjustering de nærmeste årene. Han skal også jobbe uten tillegg, noe som utgjør en del for journalister.

– Lønnen til distriktsredaktører er blant annet fastsatt høyt fordi det innebærer et stort ansvar som leder. Er det da riktig at man skal beholde hele lønnen når man ikke lenger har det ansvaret?

– Han skal fortsatt ha den lønna han hadde, det er vurderinga vi har gjort.

–Hvorfor det?

– Jeg har ikke flere kommentarer til vår vurdering. Men han jobber mye uten tillegg eller overtid. Når ledere går av i NRK har vi en lønnsvurdering, og kommer som regel fram til at de beholder lønnen.

– Er det ei fornuftig ordning?

–Det er nå den ordninga vi har, sier Kunst.

Klubbleder: - Kan være bra

KLUBBLEDER: Marit Eilertsen er klubbleder i NRK Troms. Hun mener det er fordeler og ulemper med lønnsordninga for ledere.

Klubbleder i NRK Troms, Marit Eilertsen mener det er positive og negative sider med lederlønnsordninga.

– Ved at avgåtte sjefer kan beholde lønna, gjør det at sjefer kanskje velger å gå av før de blir pensjonist, og i noen tilfeller kan det være bra for staben som vedkommende styrer, sier hun.

Tidligere var det ifølge Eilertsen flere mellomledere som hadde høyere lønn. NRK har derimot gått bort fra ordningen, slik at vaktsjefer får funksjonstillegg istedenfor høyere grunnlønn.

– Urettferdig

Klubblederen hevder at lederlønnsordningen fører til store lønnssprik internt i NRK, og at mange ansatte i NRK Troms har langt lavere lønn enn gjennomsnittet på 586.949 kroner.

– Det oppleves urettferdig for dem som har lavest lønn. Jeg er glad for at man har endret til funksjonslønn for mellomledere, og kanskje bør man vurdere det for toppnivå også, sier hun.