– Pedagognormen kommer med nasjonale midler til å iverksette den, men bemanningsnormen kommer uten finansiering, så da vil vi måtte hente nye lønnsmidler fra driftsbudsjettene i barnehagene, sier Kari Henriksen, direktør i avdeling for Oppvekst og utdanning.

– En kjempeutfordring

Pedagognormen som trer i kraft 1. august krever minimum en pedagog for hvert syvende barn under 3 år, og minimum en pedagog for hvert 14. barn over 3 år. Berit Vassmo, seksjonsleder for barnehager, tror det blir en utfordrende rekrutteringsprosess:

– Vi har utlyst rundt 30 stillinger for å fylle pedagognormen, men jeg tror ikke vi kommer helt i mål innen fristen. Det går ikke mange ledige barnehagepedagoger rundt omkring i gatene som vi bare kan hanke inn for å møte kravene. Normen innføres i alle landets kommuner samtidig, så det blir en kjempeutfordring, sier hun.

Vassmyr påpeker at kommunen likevel ikke kun rekrutterer utenifra, men at de også har videreutdannet i egne rekker.

– Vi gir etterutdanning til våre barnehageansatte mot en bindingstid. Noen av dem er ferdig utdanna nå til våren og så kommer det flere neste år.

Må kutte

Bemanningsnormen er fortsatt under behandling, men det er flertall på Stortinget for at det fra 1. august skal stilles krav til 1 voksen per tredje barn i alderen 0–3 år, samt 1 voksen per sjette barn i alderen 3–5 år.

Barnehagene får imidlertid ett år på seg til å innfase normen. I avdelingsbarnehagene har kommunen allerede høy nok bemanning, men i basebarnehagene ligger de litt under og vil måtte tilføre noen flere.

Henriksen sier at selv om de kan skyve på bemanningsnormen så vil de ikke gjøre det fordi de to normene henger tett sammen.

– Nye pedagoger som skal inn i en barnehage vil noen steder gi et overtall av assistenter, og da kan vi flytte dem til andre barnehager hvor det mangler bemanning. Derfor trenger vi ikke å ansette mer enn rundt 35 totalt. Likevel står vi i fare for å måtte kutte ned på andre tiltak i barnehagene for å finansiere lønn for nytt personal. Det vil gå ut over driftsrelaterte midler, som blyanter og utflukter, kort sagt alle oppgaver som ikke er lovpålagte, sier Henriksen.