Radegast Wine Bar er ikke hvilken som helst skjenkebule å regne. Det er en av Oslos hippeste og kuleste vannhull som man finner like ved Akerselva.

Det er «underbruket» til verneverdige Nedre Foss Gård – som etter at den brant ned i 2016 er blitt pusset opp for godt over 100 millioner kroner.

Får frie hender

VANNHULL: Radegast Wine Bar er en del av en serveringsklynge på gamle Nedre Foss Gård på Grünerløkka – og får nå tromsøværingen Marelius Kristiansen Moen som øverste sjef. Foto. Tuvalu arkitekter

Eierne er skikkelige tungvektere i Oslo og står blant annet bak restauranter som Trattoria Popolare, Arakataka, Happolati, Tekehtopa og Txotx Pintxos Bar, forteller

VinPuls

- som først fortalte om nyheten. Etter renoveringen av Nedre Foss Gård, har de åpnet restaurant, bryggeri, cocktailbar (om noen uker) og en vinbar.

Det er vinbaren som tromsøsommelieren skal få ansvaret for.

– Baren åpnet så sent som i april, og jeg skal overta etter dagens barsjef, forteller Moen.

Daglig leder på Nedre Foss Gård, Sanel Hasic, sier til iTromsø at baren holder til i et av Grünerløkkas absolutt eldste bygg.

Satser på «ny» vin

I løpet av de to månedene som baren har vært åpen så har den blitt populær, sier han.

– Det gjennomføres vintester og kurs, og vinimportører vil gjerne komme hit for å vise fram sine produkter, forklarer han.

Når Moen overtar skal han få relativt frie hender til å utforme baren og konseptet, lover Hasic.

Moen selv har relativt konkrete planer for hvordan baren skal bli.

– Tanken er at Radegast skal satse på ny vin fra områder som kanskje ikke er så kjente i dag – i tillegg til viner fra de klassiske områdene i Europa.

Skifter ut viner fortløpende

VERNEVERDIG: Nedre Foss Gård brant ned til grunnen i 2016, og eierne har brukt over 100 millioner kroner for å renovere og pusse opp gården.

Moen sier at de skal ha en «dynamisk» vinliste.

– Det betyr at vi kanskje ikke kjøper inn nye leveranser av viner vi går tom for, men heller satser på noe nytt,.

Ambisjonen vil være å holde seg i forkant av trendene som styrer vinverdenen.

– Akkurat nå er naturviner og oransjeviner populære, og det er noen av vinene vi vil servere, forklarer han.

Tromsømannen vil i tillegg ta inn nye og kanskje ukjente viner fra Australia, New Zealand, Sør-Afrika og USA.

– Vi skal prøve å servere viner som gjestene ellers ikke kommer i kontakt med eller har smakt før, sier han.

Den 26-årige sommelieren mener at hans bakgrunn vil hjelpe ham til å finne de «rette» flaskene.

Omflakkende arbeid

Etter at han gikk servitørlinja på Breivika og lærlingeperioden på Ishavshotellet, har han reist mye rundt i verden.

– Jeg har drevet bar i Australia, og jobbet på en luksusresort på Seychellene, forteller han.

I Australia skaffet han seg overblikk over de beste vinene fra kontinentet. Fra Stillehavet gikk turen til Trondheimsfjorden – og det som regnes som Bartebyens beste restaurant – Credo.

Der var Moen vinansvarlig før han fikk jobben på Radegast.

Fra 1. juli tar han formelt over sjefsskapet på Løkka-baren, noe han gleder seg til.

– Jeg skal ned dit nå i juni for å lære meg rutiner, og skaffe meg overblikk over det hele, forteller Moen.