Fredag formiddag var det rigget for fest mellom de to nye byggene som rammer inn uteområdet utenfor hovedinngangen på UNN: PET-senteret og nye A-fløya.

Mens Tromsø orkesterforening ønsket velkommen med musikk fra scenen, satt sentrale gjester på første og andre rad av stoler som var satt ut på asfalten, blant andre: Statsminister Erna Solberg, bidragsyter Trond Mohn, UNN-direktør Marit Lind, Helse Nord-direktør Lars Vorland, ordfører Kristin Røymo, UiT-rektor Anne Husebekk.

SE OGSÅ STOR BILDESERIE HER: I dag ble den nye A-fløya og PET-senteret åpnet med besøk av statsministeren

I tillegg var tidligere UNN-direktør Tor Ingebrigtsen og tidligere UNN-styreleder Jorill Andreassen til stede.

En av dem som fikk holde en innledende tale var nye styreleder i UNN, Ansgar Gabrielsen:

– I dag feirer vi at vi har fått et bedre helsetilbud til folk i hele landsdelen. At det er mange politikere og byråkrater som har stått på i lang tid for å få dette til, det bryr jeg meg ikke så mye om. De har tross alt gjort det i arbeidstida, sa Gabrielsen.

Takket Trond Mohn for bidrag

Etter en lang rekke korte taler fra flere av de ovennevnte gjestene, var det duket for statsminister Erna Solberg.

– Vi er her i dag for å feire to flunkende nye tilskudd til Universitetetsykeshuset i Nord-Norge. Dette er en festdag for alle som jobber på sykehuset, som nå kan glede seg over at en krevende anleggsperiode er over og at de kan ta i bruk nye lokaler, sa statsministeren.

Solberg beskrev den nye A-fløya som hjertet i sykehuset, men la størst vekt på PET-senteret i sin tale:

– Det nye PET-senteret er et viktig bidrag for å nå målet om at kreftpasienter i Norge skal tilbys diagnostikk, behandling og rehabiliteten på høyt nivå, sa hun.

– Jeg gratulere alle i Nord-Norge

Statsministeren fremhevet at kreftforskningen utvikler seg raskt, og at er en rivende utvikling i krav til utstyr.

– Derfor vil jeg rette en stor takk til Trond Mohn, som har vært inne som privat giver i dette prosjektet. Jeg kommer fra den delen av landet som er vant til at Trond Mohn gir, men jeg skjønner jo at vi deler Trond Mohn med Tromsø. Jeg synes det er utfordrende når det gjelder fotballag, men vi får være i det sjenerøse hjørnet i dag, sa Solberg.

– Jeg vil si gratulerer med dagen til UNN, Helse Nord og alle i Nord-Norge, som vil komme innenfor disse veggene én eller annen gang i livet, for sånn er livet og da er det viktig med høy kvalitet.

Fikk omvisning

Etter talene fikk statsministeren og flere andre en omvisning i både A-fløya og PET-senteret.

En av de første postene var på en av de nye operasjonsstuene, hvor Solberg fikk delta i en standard prosedyre når en pasient skal legges i narkose i forkant av en operasjon.

Deretter gikk følget under bakken hvor scenen og talene ble gitt litt tidligere, og kom opp igjen inni PET-senteret på andre siden.

På veien møtte de to unge pasienter. Nikolai Jørgensen (11) ble lagt inn på mandag, etter at han brakk låret da han falt av sykkelen.

– Jeg har et spørsmål til deg, sa han. – Hvorfor må vi ha så mye lekser på skolen?

– Hva er det du liker å gjøre siden du ikke vil gjøre lekser, da? spurte Erna.

– Jeg liker å spille Fortnite, sa gutten.

– Dét har jeg også spilt, men det er nok lurt å gjøre litt lekser også, sa statsministeren.

Kanapeer

På slutten av omvisningen sto Trond Mohn ved siden av Erna Solberg og forsynte seg av kanapeene. Begge var imponerte over det de hadde sett.

– Det er flotte bygg, men det som betyr noe er det som skjer på innsiden, sa Solberg før hun tok med seg et par matbiter og hastet av gårde til neste avtale.