I løpet av våren har Tromsø kirkelige fellesråd sendt ut faktura om fornyelse av feste på byens gravlunder. Prisen per feste er på 6.400 kroner for 20 år.

Sinte og fortvilte

Det er ikke alle som mottar disse fakturaene som er like forberedt på den økonomiske belastningen det er å ha ansvaret for gravstedet til sin familie. Det merkes på kontoret til kirkelig fellesråd.

– Vi får alle mulige reaksjoner. Noen betaler uten å si noe, noen er fortvilte og noen er sinte. For en minstepensjonist med begrensede midler, kan det være fortvilede, sier kirkeverge Nils Opsahl.

Valgte å si fra seg festet

Han har selv nylig vært stilt overfor samme problemstilling da gravfestet til en onkel på Lillehammer skulle fornyes.

– Da spurte kirkevergen på Lillehammer om jeg ville fornye festet for min onkel som døde for 20 år siden. Jeg måtte reflektere over om jeg skulle fornye eller ikke, og valgte å si fra meg gravfestet fordi det er en grav jeg i liten grad har besøkt.

AVGIFTSØKNING: Kvitteringene vises at festeavgiften for et gravsted med to graver på Elverhøy gravlund i 1978 kostet 130 kroner i 20 år. I 1998 var prisen for samme gravsted økt til 1.050 kroner, mens det i år koster 12.800 kroner å fornye festet for 20 år.

Gravfesteavgiften har økt jevnt og trutt med rundt en hundrelapp i året, men gjorde et kraftig byks i 2015 da politikerne vedtok å øke avgiften fra 3.600 til 6.000 kroner per gravfeste.

Villig til å hjelpe

Kirkelig fellesråd er villige til å splitte regningen for dem som synes den er for høy.

– Det kan vi løse ved å stykke opp regningen hvor man for eksempel kan betale årlig eller for fem år av gangen. Vi er behjelpelig med å legge til rette for slike løsninger. Personlig synes jeg ikke avgiften er høy, men jeg har forståelse for dem blir overrasket når regningen kommer uventet. Det kan oppfattes som mye penger. Dersom regningen på 6.400 kroner for 20 år deles på antall år, blir prisen bare 320 kroner i året, sier kirkevergen.

På topp i avgifter

Opsahl er ikke den eneste som velger ikke å fornye gravfestet.

Av de rundt 700 gravfestende som forfaller til betaling i 2019, har kirkevergen budsjettert med 500 fornyede fester. Det utgjør 3,2 millioner kroner for kirkelig fellesråd.

MERKET: Slike bånd har Tromsø kirkelige fellesråd plassert på gravsteder i distriktet og sentrum de to siste årene for å komme i kontakt med etterkommere. Foto: Kjetil VIk

Gravfesteavgiften i Tromsø skiller seg ikke vesentlig ut fra sammenlignbare bykommuner. Kristiansand tar 7.800 kroner (2016), Tønsberg 7.000 kroner, Oslo 7.000 kroner, Sandnes 5.600 kroner, mens Bodø tar 3.700 kroner.

– Vi er ikke så forferdelig dyre.

På bunn i ytelse

Mens Tromsø ligger i tetsjiktet hva avgifter angår, er Tromsø på bunn i hvor mye kommunen bevilger til Tromsø kirkelige fellesråd, til drift av 22 gravlunder med 35.000 gravsteder samt alle kirker og lønn til alle ansatte unntatt prestene.

I 2017 utgjorde det 408 kroner per innbygger, mens beløpet i Bodø er 575 kroner (2016), 524 kroner i Kristiansand. 484 kroner i Sandnes.

– Snittet for de såkalte ASSS-kommunene (landets ti største kommuner, inkludert Tromsø) er på 505 kroner. Vi får 7,5 millioner kroner mindre fra kommunen enn sammenlignbare kommuner. I realiteten er vi på bunn i ytelse per innbygger, men jeg skjønner at kommunen sliter økonomisk, sier Nils Opsahl.