Torsdag var delegasjoner fra kommunens barne- og ungdomsskoler samlet til Barnas kommunestyre for å gi sine innspill til hvordan Tromsø kommune skulle nå visjonen om å bli en plastfri by. Ordfører Kristin Røymo understreket alvoret i situasjonen verden befinner seg i:

– For en liten stund siden så jeg på en reportasje på TV om en hval som hadde dødd i havet utenfor Vestlandet. Fordi den hadde spist for mye plast, fortalte hun.

Kommunestyresalen var preget av stundens alvor, da ordføreren la fram de dystre fremtidsutsiktene for situasjonen med at plast hoper seg opp i havet:

– Vi er i ferd med å komme i en alvorlig situasjon. Dersom vi ikke får kontroll på plasten og samler den inn så den ikke havner i naturen, vil det være mer plast i havet i 2050 enn det er fisk.

Manglet ikke på forslag

Det manglet ikke på forslag da utsendingene presenterte svaret på tre viktige utfordringer for hvordan Tromsø by skal nå visjonen om å bli en plastfri by. Spørsmålene de ga svar på var hvordan skal vår skole bli plastfri, hva skal Tromsø kommune gjøre for å bli plastfri, og hva kan vi gjøre for at verden skal bli plastfri.

Flere skoler mente at man måtte forby plastsugerør, utenom for byen sykehjem hvor det strengt tatt var nødvendig. Flere av skolene mente også at markedsføring av byen som plastfri by ville kunne skape en signaleffekt, som kunne spre seg. Spesielt hvis man rettet seg mot byens mange turister, slik at kampanjen kunne gå globalt.

Det ble også foreslått en egen ryddedag for å fjerne plast fysisk fra naturen – samt egne kommunale sommerjobber for ungdom for å plukke plast.

"Plast Aid" og "Nobels plastpris"

Ett av de mer originale forslagene fra Ina og Kristine ved Stakkevollan skole, var å innføre en egen "Nobels plastpris", for folk som utmerker seg i kampen mot plast i havene.

Vilma og Ane fra Slettaelva skole mente at et eget «Plast Aid»-arrangement etter modell av «Band Aid» kunne samle inn penger ved hjelp av kjente artister til inntekt for plastfrie hav.

Flere ville forby kunstgressbaner i kommunen, for å få bukt med forsøpling fra granulater. Selma og Camilla fra Tromsø Internasjonale skole foreslo å sette opp drikkevannsfontener i Tromsø sentrum for å senke forbruket av vannflasker.

Norge må bidra mer

Et viktig forslag som Selnes skole presenterte, var at Norge som et rikt land, som var avhengig av inntektene fra havet, også hadde en forpliktelse overfor resten av verden og derfor måtte bidra mer til å få bukt med plassproblemene i havet.

– Norge burde hjelpe andre land til å lage søppelfyllinger. Norge er et rikt land og vi har råd til å betale norske og utenlandske skip til å plukke opp søppel i havet, var beskjeden fra Benjamin og Erle, som var utsendinger fra Selnes skole i Barnas kommunestyre.

Her kan man se hele debatten