Politiet advarer om et svindelbrev som nylig har blitt sendt ut til en rekke nordmenn. Brevet er skrevet på velformulert og korrekt norsk, og fremstår derfor som mer autentisk enn tilsvarende svindlerbrev.

Brevets avsender er advokatfirmaet Hengeler & Latham LTD, som hevder at de kan knytte mottakernes IP-adresser til ulovlig nedlasting av filmer eller bilder.

I brevet opplyser firmaet også at strafferammen for ulovlig fildeling og nedlasting kan resultere i bøter på mellom 4.000–10.000 kroner, fengselsstraff på 45–90 dager, og erstatningssummer på opp til 120.000 kroner.

For å unngå straffeforfølgelse, krever advokatfirmaet at mottakerne betaler 3.770 kroner innen syv dager som kompensasjon.

Virker ekte

Tromsøværing Bjørn Ole Fagermo mottok tidligere denne uken dette brevet. Han har i flere år jobbet med telekommunikasjon, og klarte ikke å få kravet til å stemme.

– Brevet så ekte ut og hadde 100 prosent korrekt språk, men jeg hadde jo ikke gjort noe ulovlig.

– Jeg stusset også på at avsenderen hadde brukt et vanlig frimerke og ikke frankeringsmaskin, som lett kan spores. Brevet var også poststemplet i Norge, forteller han.

AUTENTISK: Svindlerbrevet er skrevet på korrekt norsk, og kan lure mange til å tro at det er et autentisk krav.

Noen som tjener på det

Fagermo tok først kontakt med forbrukerrådet, som kan kunne bekrefte mistanken om at brevet var et svindelforsøk. Han sendte deretter en kopi av brevet til politiet.

Fagermo tror brevets autentiske utforming kan bidra til at mange blir lurt.

– Når de bruker penger på konvolutter og porto, må det jo være noen som sitter og tjener penger på det.

Rett til telefonsvarer

Advokatfirmaet ble registrert i England i mars, og har adresse i Tyskland. Prøver man å ringe firmaets oppgitte telefonnummer, kommer man rett til en telefonsvarer hvor en engelskspråklig, digital stemme forteller om stor pågang.

POSTLAGT I NORGE: Tromsømannen stusset på at avsenderne hadde brukt et vanlig frimerke. Brevet er postlagt i Norge.

De oppfordrer deretter til å legge igjen en talemelding, eller kontakte dem via e-post.

Kontakt politiet

Politistasjonssjef i Tromsø, Anita Hermandsen, forteller saker som omhandler datakriminalitet ofte avdekkes og meldes til politiet av andre, eller oppdages i forbindelse med annen etterforskning.

Politidistriktet ønsker nå å komme i kontakt med personer som har mottatt dette brevet.

– I slike saker vil vi samle så mye informasjon som mulig. Deretter samordnes henvendelser som har kommet inn på landsbasis, forteller hun.

Blir man svindlet i slike saker, anses pengene i de fleste tilfeller som tapt. Hermandsen oppfordrer derfor publikum til å være skeptisk til slike brev.

– Er man i tvil, bør man kontakte politiet, sier hun.