Johannes Fagerli (48) står i Nord-Troms tingrett tiltalt for en rekke tilfeller av grov økonomisk kriminalitet. Han er også tiltalt etter menneskehandelparagrafen, for å ha utnyttet den sårbare posisjonen til en rusbelastet og psykisk syk mann i 30-årene. Mannen ble først siktet i tilknytning til saken, men fikk etter hvert status som fornærmet.

Mandag i forrige uke startet rettssaken mot Fagerli.

Skal ha tapt penger

Påtalemyndigheten mener mannen ble forledet til å påta seg ansvaret for selskapene, og at han led økonomiske tap som følge av det. Eks-entreprenørens forsvarer, Gunnar Nerdrum Aagaard, bestrider dette.

Mannens bistandsadvokat, Maiken Johnsen, har fremmet et erstatningskrav på 165.000 kroner med bakgrunn i dokumenterte tap i 2017 og 2018.

Etter at Fagerli i 2014 ble fradømt retten til å fungere som daglig leder, inneha styreverv og drive selvstendig næringsvirksomhet, skal han gitt mannen - som han kom i kontakt med gjennom et leieforhold - 200.000 kroner for å starte opp aksjeselskapet Obligo.

Der satt den fornærmede som styreleder og daglig leder. Påtalemyndigheten mener imidlertid at det var Fagerli som var den reelle beslutningstakeren i selskapet. Eks-entreprenøren skal ha disponert og brukt selskapets midler, samt overført større pengebeløp fra firmaet til egne private konti.

Mannen tok også over rollene som styreleder og daglig leder i Fagerlis andre selskaper, Optimale Consult AS og Wiman AS etter konkursen i førstnevnte selskap i 2016.

Lukket dørene

Grunnet den fornærmede mannens helsetilstand, var det i løpet av forrige uke usikkert om han ville møte i Nord-Troms tingrett for å forklare seg. Mannen har tidligere blitt erklært psykotisk av retten i forbindelse med en annen straffesak.

Mandag møtte imidlertid mannen til avtalt tid. Hans bistandsadvokat opplyste i retten at det for mannen ville være vanskelig å gi en fri forklaring som følge av hans sykdomsbilde.

Dørene ble lukket for pressen da Johnsen gikk gjennom mannens sykdomshistorikk.

I stedet for en fri forklaring, ba Johnsen om å få spille av politiets avhør med mannen, og heller gi retten anledning til å følge opp forklaringen med spørsmål til den fornærmende. I alt dreier det seg om fire avhør over totalt seks timer.

- Jeg skulle rydde opp

I det første avhøret, som ble gjennomført en måneds tid etter at mannen trådte inn i lederrollene i Wiman AS og Optimale Consult AS, forklarte mannen at han kom i kontakt med Johannes Fagerli sommeren 2016.

- Vi hadde snakket sammen før i forbindelse med et boligkjøp det aldri ble noe av. Vi kom i prat og han spurte meg om jeg kunne hjelpe ham. Det virket lovende, forklarte mannen.

Fagerli skal igjen ha tatt kontakt med mannen i løpet av høsten 2016, og i september ble mannen oppført som styreleder i selskapene. Dette skulle han få et månedlig honorar på 10.000 kroner for.

- Jeg skal rydde opp i tidligere forhold. Vi må se på hva som er grunnlaget for konkursen og etterforskningen, sa mannen.

Ville hente ut regnskap

- Jeg har blitt bedt om å hente ut regnskapene knyttet til Optimale Consult AS og Wiman AS fra politiet slik at regnskapsfører kan se over dem, men jeg tenkte å ta dette avhøret først, fortsatte han.

Det er uklart hvem som ba mannen hente ut dokumentasjonen fra politiet. Han henviser til en ikke-navngitt advokat. Fagerli skal imidlertid ha utformet flere e-poster til politiet i mannens navn, hvor han ba om å få tilbakelevert alle beslaglagte dokumenter knyttet til Wiman AS og Optimale Consult AS.

Den fornærmede opplyste til politiet at han på avhørstidspunktet aldri hadde snakket med regnskapsføreren, og at han ikke husket hva han het.

Selskapenes regnskapsfører ble siktet sammen med Fagerli og hans samboer etter konkursen i Optimale Consult AS. Mannen i 60-årene, som driver et enkeltmannsforetak i Asker, har tilstått forholdene. Saken skal etter planen behandles som en tilståelsessak i Oslo tingrett.

Drømmemulighet

Mannen har ingen tidligere erfaring som styreleder. Da han i avhøret konfronteres med at Fagerli blant annet etterforskes for å ha drevet selskaper gjennom andre, og at dette er straffbart også for dem som på papiret påtar seg lederrollene, blir han amper.

- Dette er svartmaling. Jeg legger frem min versjon her, så kommer du og sier at det liksom ikke er realitet i det, sa han.

Mannen fortalte at styrelederjobben var som en drøm som har gått i oppfyllelse.

- Jeg har ikke søkt jobb på fem år i frykt for å skuffe arbeidsgiver på grunn av personlige forhold. At jeg nå får muligheten til å drive i Tromsø, og samtidig får ansette folk som er kjempekvalifiserte, men som ikke klarer å holde på jobb grunnet personlige anliggender, er utrolig spennende. Det er dette jeg har ventet på, forklarte han.

Mannen forsvarte eks-entreprenøren gjennom store deler av avhøret, men ved avhørets slutt endret han oppfatning.

- Det høres ut som en svindler, etter det du sier. Det er en svindler, sa mannen.

- Mistet kontrollen

Da politiet avhørte mannen rundt et halvt år senere, etter at Obligo AS-ansatte hadde oppgitt Fagerli som sin arbeidsgiver under et tilsyn, var tonen den samme.

- Jeg har ikke utført de oppgavene jeg skulle som styreleder. Jeg har ikke gjort noen ting, fordi jeg ikke vet hva jeg skal gjøre. Johannes skulle lære meg det, sa han.

Ifølge den fornærmede fikk han jobben fordi Fagerli ikke selv kunne gjøre det.

Mannen opplyste at Fagerli utformet vedtektene til selskapet og utarbeidet stiftelsesdokumentene, samt ga mannen egenkapitalen til å starte aksjeselskapet.

- Jeg føler at jeg har mistet helt kontrollen, sa han.

Obligo AS ble opprettet i februar 2017.

Ledende spørsmål

Etter hvert blir mannens svar knappere og spørsmålene mer ledende.

På et tidspunkt sier politiet at det er uheldig at mannen har havnet i en sånn «skvis», og at de mener det er unødvendig at han skal stå strafferettslig ansvarlig for å ha lånt bort navnet sitt på den måten han har gort.

- Det første avhøret er åpent og godt, mens de andre tre bærer preg av å være regisserte for å fremme en viss virkelighetsoppfatning, sier forsvarer Gunnar Nerdrum Aagaard til iTromsø.

Etter protest fra forsvaret, gikk aktoratet med på å kutte ut deler av avhøret som bevis og gå videre til de to siste avhørene.

Ville ut av lederrollen

I den siste delen av avhøret som ble spilt for retten, fortalte mannen at han lenge var ukomfortabel med situasjonen han hadde havnet i. Han visste ikke hvordan han skulle komme seg ut av lederrollene.

- Fagerli sa at han skulle gjøre alt riktig frem til jeg hadde lært meg hva jobben gikk ut på, men da jeg fant ut at han ikke hadde levert regnskap på lenge, ble jeg veldig bekymret, sa han.

Ifølge mannen fikk han ikke opplæringen han var forespeilet.

- Jeg ble bare dratt gjennom det, fortalte han.