På kveldstur med hundene i området Finnvikdalen/Kjølen på Kvaløya tirsdag i forrige uke, kom en turgåer over en skadet simle med kalv. Hun filmet dyret og mener det kan ha brukket foten.

Kvinnen har de siste dagene vært i kontakt med politi, Mattilsynet og reineier, men reagerer på at det ikke har blitt gjort noe slik at dyret har fått hjelp.

– Vi kan ikke la tamdyr, som vi har ansvar for, gå rundt og lide på denne måten uten å gjøre noe. Det er ikke bare grusomt for dyret, men det er ikke lov å la dyr lide unødig og uten forsvarlig behandling, skriver hun i et innlegg på Facebook.

– Strekt, ikke brukket

Reineier Per Lars Kitti medgir at han kjenner til skaden til simla, men hevder at det bare er snakk om en strekk i bakbeinet, etter at dyret skal ha blitt jaget av noen løse hunder i tiden rundt 17. mai.

Han har selv observert reinen, på fem meters avstand, og mener at skaden vil gro av seg selv i løpet av sommeren.

– Når man får sett den på fem meters avstand, trenger man ikke å kjenne og klemme på beinet for å se at det er snakk om en strekk. Jeg har 60 års kompetanse på dette. Den har i tillegg kalvet etter denne hendelsen, og står på alle fire bein når kalven dier, sier Kitti til iTromsø.

Mattilsynet skal sjekke saken

Han mener det er «tøvprat» med påstandene om at foten er knekt.

– Den er bare kraftig strekt, sier han.

Mattilsynet ble varslet om saken i midten av forrige uke, og avdelingssjef for Troms og Svalbard i Mattilsynet, Torkjell Andersen, sier at en veterinær skal ut for å prøve å se på simla mandag.

– Det har ikke jeg hørt noe om, sier reineier Kitti, men han forteller at han har snakket med Mattilsynet om saken.

– Mattilsynet sa for noen dager siden at de mente jeg kunne ta reinen med meg hjem. Men det er et vilt dyr, og ikke bare-bare å få tak i dyret for så å leie det hjem, sier Kitti.

– Ansvaret sitter hos reineier

Mattilsynet har bedt reineieren følge opp dyret.

– Det har han sagt at han skal gjøre. Det er dyreeier som sitter med ansvaret, men vi har en veterinær på tur ut dit i dag for å se på simla, sier Andersen i Mattilsynet.

Mattilsynet gjør individuelle vurderinger i slike saker. I svært grove tilfeller kan dyreeier anmeldes for vanskjøtsel.

– I dette tilfellet vet vi ikke om det er vanskjøtsel. Det vi vet er at det er et dyr som er halt, og vi må få fram hva som har skjedd eller ikke skjedd. Veterinæren vil følge opp saken, sier Andersen.

Mener dyret har vondt

Veterinær ved Anicura, Bente Akselsen, har sett på videoen og slår fast at dyret har det vondt.

– Hva som har skjedd, vet man aldri før man har sett på dyret. Det er ikke sikkert at beinet er brukket, og det kan være både bedre og verre enn det. Men når dyret halter som det gjør, er det fordi det har vondt, sier hun.

– Ja, selvfølgelig er det smertefullt. Det er ikke unormalt at dyr skader seg, men dette skjer ikke av seg selv. Reinsdyrene jages av folk og hunder, sier Kitti.

Turgåeren som filmet simla og postet det på Facebook, gjorde det fordi hun ville ha en vurdering av tilstanden til dyret. Tilbakemeldingene har vært mange, og engasjementet stort.

– Jeg er så glad for engasjementet, og for at folk bryr seg og blir sinte. For det utgjør hele forskjellen, sier hun til iTromsø.

– Dyrene må få hjelp

Leder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, Therese Simonsen Rye, er ikke overrasket når hun hører om videoen av den skadde reinen.

– I alle årene jeg har vært med i Dyrebeskyttelsen, har vi fått slike meldinger. Om en rein er skadet, eller sitter fast i et fiskegarn eller gjerde, må dyret faktisk få hjelp. Dette er kjempetrist, sier hun.

Dyrebeskyttelsen, som frivillig organisasjon, har ikke myndighet til å gjøre noe i slike saker, men oppfordrer folk til å melde fra til politiet eller Mattilsynet om slike hendelser.

– Det er klart at dyr som går ute blir skadet av og til, men da må man ta tak, hjelpe dem eller få dem avlivet. Jeg håper dyret får hjelp, sier Simonsen Rye.