Kommunen hadde i 2017 et regnskapsmessig mindreforbruk på 18.949.425 kroner, altså 18,9 millioner kroner. Overskuddet har blitt satt over på disposisjonsfondet til kommunen.

Regnskapet viser også at kommunen har et positivt netto driftsresultat på 67,2 millioner kroner for 2017.

Fornøyd med resultatet

Aps gruppeleder, Jarle Heitmann, mener tallene viser at alt er på stell med kommunens økonomi.

FORNØYD: Gruppeleder Jarle Heitmann (Ap) mener regnskapet til kommunen vitner om stødig styring.

– Dette er et av de sterkeste resultatene Tromsø har hatt de siste årene. Regnskapet viser tydelig om man har kontroll eller ikke, og vi mener dette regnskapet viser tydelig at vi har god kontroll. Samtidig må vi fortsatt spare mer penger for å få større økonomisk handlingsrom.

– Reddet av statlige overføringer

Høyres gruppeleder, Erlend Svardal Bøe, mener derimot at det ikke er stort å juble for i regnskapet.

– Vi blir reddet av statlige overføringer nok en gang. Vi har et mindreforbruk og det er bra, for all del. Men man må se på tallene bak. Det skyldes i stor grad at vi får mer i statlige overføringer enn budsjettert. Økt skatteinngang, mer i integreringstilskudd og mindre utgifter knyttet til pensjon og lønnsoppgjør, er noe av det som bidrar til mindreforbruk i 2017.

KRITISK: Høyre-topp Erlend Svardal Bøe (H) mener kommunen berges av faktorer utenfor sin kontroll.

Bøe roser administrasjonssjefen for å ha satt i gang flere tiltak for å ta ned overforbruker i helse- og omsorgssektoren, men mener at kommunen er langt unna økonomisk kontroll.

– Om en ser på selve driften av kommunen i 2017, så viser regnskapet et merforbruk på drift på 66,7 millioner kroner i forhold til vedtatt budsjett. Det viser at vi ikke klarer å ta ned kostnadene knyttet til drift, som kommunestyret har vedtatt at vi skal klare å ta ned med 205 millioner kroner innen 2019, sier Bøe.

Mener Bøe er populist

Heitmann rister på hodet over utspillet til sin politiske motstander.

– Det han sier er håpløst og populistisk. Når det går dårlig med økonomien i kommunen, så skylder de på samarbeidspartiene, men når det går bra, så er det staten som skal takkes. Nå må de bestemmes seg, og bli konsistent når de snakker om kommuneøkonomien, sier Heitmann.

Ap-politikeren vedkjenner at det ennå er problem i helse- og omsorgssektoren.

– Vi må ta tak i helse- og omsorgssektoren, og det har vi begynt med, med innsparingsvedtaket i mars, og forbedringsprogrammet. Vi har ennå en stor jobb foran oss, men regnskapet viser at vi har kontroll, sier Heitmann.