For nesten ett år siden, i juni 2017, kjempet Astor Iversen og Bjørn Ole Kongsli fra Tromsø Brann- og redning mot klokka i havet utenfor Telegafbukta. To ungdommer hadde ramlet i vannet 200 meter fra land fra en åpen båt utenfor Sydspissen av Tromsøya. Den gangen gikk det heldigvis bra.

Mandag denne uka stilte Tromsø Brann og Redning nok en gang opp for å plukke ungdommer opp av det kalde vannet, men denne gangen som en øvelse. Det var høy sjøgang, da fire elever fra Grønnåsen Skole stilte som frivillige markører under redningsaksjonen.

Ett år siden bergingsaksjon

– Dette er samme scenario som for ett år siden, da vi plukket ungdommene opp av vannet utenfor Telegrafbukta. For oss er det en viktig oppgave å forberede ungdommer på hva som må gjøres når tiden er knapp.

Det sier enhetsleder for Beredskap hos Tromsø Brann og Redning, Jørgen Mauno Johansen. Sammen med svømmelærer Magnus Kimsaas ga han niendeklassingene en svømmeundervisning de sent vil glemme. Redningsmann Astor Iversen fikk gjenfortalt historien om den dramatiske ulykken for ett år siden foran elevene.

Det gikk bra fordi noen var raskt ute med å ringe etter hjelp. Johansen er opptatt av at ungdommene forstår hva det betyr å bo i en kommune med øyer og kystlinjer. Da må du være forberedt om noe skjer med deg selv eller andre.

– Sjøen er iskald, og minuttene blir lange hvis uhellet først er ute. Det er viktig at vi gjør et grundig og godt forarbeid for å sikre at barn og unge vet hva de skal gjøre, og hva som skjer, dersom uhellet er ute, sier Johansen.

Skal kjenne på sjokket

Svømmelærer Magnus Kimsaas ved Grønnåsen skole er opptatt av at ungdom skal få en mest mulig realistisk opplevelse av hva som kreves for å overleve i det kalde vannet. Derfor er selvberging også en del av undervisningen ved Grønnåsen skole.

– Vi har jobbet mye med selvberging og livberging i basseng, men iskald sjø og bølger er noe helt annet. Alle elevene skal i vannet med klær på, for å kjenne på følelsen og sjokket av å ramle i sjøen, sier Kimsaas.

Når Kimsaas og Johansen ber ungdommene fra 9.-klassene på Grønnåsen om frivillige til å gå i vannet, fyker hendene opp i været. Fire ungdommer blir plukket ut.

– Hold dere samlet, roper redningsmann Stian fra gummibåten som et siste råd, før ungdommer i overlevingsdrakt går over rekka. Han har fraktet Marie, Omar, Sara og Ragni ut til øvingsfeltet. De er valgt ut til å representere hver sin klasse under øvelsen. Sammen får de en våt opplevelse som klassekameratene følger fra land.

Etter noen minutter som korker i bølgeskvulpet, kommer redningsbåten «Rescue Aurora» skytende som en pil gjennom vannet og øvelsen er i gang.