– Det som presset seg fram var en innsikt om at det å være ordfører ikke lar seg kombinere med å ta vare på min familie.

– Jeg ville ikke være i stand til å ta ivareta min kone Maria og et lite barn.

Ordfører Kristin Røymo ga i helga beskjed om at hun ikke stiller til gjenvalg som Arbeiderpartiets ordførerkandidat.

Slapp nyheten på Facebook

I et Facebook-innlegg sa hun har tatt valget på bakgrunn av familiære årsaker.

Spekulasjonene har imidlertid ikke latt vente på seg om hva som er den «egentlige» årsaken til at hun trekker seg.

Selv sier hun at det kun er personlige grunner som er årsaken til at fire år i ordførerstolen er nok.

Ifølge ordføreren er det ikke intern splittelse i partiet som fører til at hun nå forlater toppolitikken i Tromsø.

Ikke oppfordret til å trekke seg

– Jeg er ikke blitt oppfordret til å trekke meg som ordfører. Jeg har ikke fått en eneste slik oppfordring fra noen i partiet, sier hun til iTromsø når avisen treffer henne i hjembygda Ersfjord.

Det er på ingen måte en søndagsskole å være i toppen av Arbeiderpartiet, men Røymo mener at gamle tiders intriger og dolking i ryggen er noe som hører fortiden til.

– Vi er en gjeng som jobber godt sammen, og de siste årene har vi hatt godt samhold og en høy grad av tillit til hverandre, sier hun.

STORMFULLT: Arbeiderpartiet og samarbeidspartiene har høstet mye blest etter at de tok over styringen av Tromsø – uten at det har gjort ordfører Kristin Røymo mismodig.

Gir blaffen i mediene

Arbeiderpartiet og de to samarbeidspartiene har fått mye pepper – ikke minst i sosiale medier – etter at de overtok makta.

Røymo sier at tilbakemeldingene har vært tøffe å forholde seg til.

– Jeg mener at sosiale medier er blitt ekstremt utfordrende. De har skapt en ny og mye mer brutal dimensjon for politikken, sier hun.

Debattklimaet på sosiale medier er helt annerledes enn når folk møter hverandre ansikt til ansikt, mener ordføreren.

– Da oppfører vi oss og har folkeskikk, men på sosialen medier og i kommentarfeltene er det helt annerledes. Noen ganger har jeg vært nødt til å skjerme meg selv og simpelthen la være å lese, sier hun.

At byens begge aviser på lederplass har bedt henne om å ta sin hatt og gå har hun registrert. Uten at det har påvirket henne det spor.

– Jeg har vært i politikken i 23 år, og lest veldig mange ledere – hvorav mange har vært veldig drøye. Det har vært noe jeg har vært forberedt på, sier hun.

– Og som politisk parti kan man ikke la mediene bestemme hvem som skal lede partiet.

Motiverende kritikk

Kritikken i mediene har også vært med på å motivere henne og de politiske samarbeidspartnerne.

– Vår fokus har vært på vårt politiske prosjekt for Tromsø. Vi har skapt mange nye arbeidsplasser, vi har tatt grep i kommuneøkonomien og vi har fått på plass løsninger for å utjevne forskjellene blant fattige og rike i byen, sier Røymo.

At beskjeden at hun ikke vil fortsette kom nå har praktiske årsaker, sier hun.

– Valgkomiteen i partiet hadde planlagt et møte med meg denne uka, og da var det ikke lenger mulig å ikke si fra til den, sier hun.

Ombestemte seg sent

– Du sa for to måneder siden at du tar gjenvalg. Hva har fått deg til å endre deg?

– Da jeg ble spurt kunne jeg ikke si at jeg vurderte å ikke gå for gjenvalg. Som ordfører er du nettopp det – helt fram til du ikke er det lenger. Og da må du gi beskjed raskt, sier Røymo.

FAMILIEGRUNNER: Ordfører Kristin Røymo sier at det er en erkjennelse om at ordførervervet vanskelig lar seg kombinere med rollen som småbarnsmor som ligger bak begrunnelsen om å forlate politikken.

Ordføreren sier at det er «alvorlighetsgraden i hennes livssituasjon» som har gått opp for henne.

Arbeiderpartiets opinionskrise både i Tromsø og på landsbasis har heller ikke hatt særlig innvirkning på hennes beslutning. Snarere tvert imot.

Å ta samling i bånn og løfte partiet på meningsmålingene ville vært motiverende både for henne og resten av partiapparatet rundt henne.

Innrømmer partikrise

– Det er selvfølgelig mye artigere med gode målinger enn dårlige. Vi er klar over at partiet er i en krise. Samtidig så er meningsmålinger halvannet år før valget noe som vi ikke legger veldig stor vekt ved, sier hun.

– Går du av for å gi en åpning for nye og friskere koster? Tar du en «Flovik» for å kunne slippe til en «Valakari»?

– Arbeiderpartiet er ikke et enmanns- eller enkvinnesparti, og ingen i partiet er uunnværlige. Men det er ikke derfor jeg velger å trekke meg, sier Røymo.

I etterkant av at hun trakk sitt kandidatur har hun fått mange tilbakemeldinger.

Støtte fra Jonas Gahr Støre

Partileder Jonas Gahr Støre har takket Røymo for innsatsen.

– Jeg har fått en veldig fin og hyggelig SMS fra ham. Jeg har også fått det fra Kjersti (Stenseng, Arbeiderpartiets partisekretær, red.anm.).

– De forstår det menneskelige aspektet, og at det er viktige ting som skjer utenfor politikken, sier Røymo.

Hun utelukker heller ikke en politisk comeback når tiden er moden. Når og i hvilken form er imidlertid langt fra sikkert.

– Jeg har mange år igjen som aktiv – både i yrkeslivet og i politikken. Jeg har vært medlem i Arbeiderpartiet i 25 år, og vil alltid ha et engasjement for partiet, sier hun.

Foto: Håkon Steinmo

Dog vil de neste to-tre årene etter alle solemerker være viet helt andre ting.

– Jeg vil fortsatt være ordfører i halvannet år, jeg skal ha mammapermisjon, og jeg skal finne ut hva jeg skal gjøre.

– Jeg er veldig interessert i sjømatnæringen så kanskje skal jeg jobbe med fisk, vi får se.