– Vi har allerede hatt det oppe i styret, der vi har diskutert om vi vil innføre det på alle personbilene våre. Vi følger selvfølgelig loven hvis det kommer slike tiltak, men enn så lenge ser det kun ut til at det vil gjelde sprintere, sier daglig leder i Tromsø Taxi, Steinar Nilsen, og henviser til at det fra 1. januar 2019 vil være påbudt med alkolås i minibusser.

– Vi følger med på utviklingen, og vil fortsette å vurdere å innføre det, sier Nilsen til iTromsø.

Han forteller at Tromsø Taxi for en stund tilbake startet en dialog med to ulike leverandører, men at de enn så lenge har avventet med å innføre det av hensyn til prisen.

– Det er minimum 10.000 kroner per montering, noe som blir en del da vi har 120 biler. Nå er det ikke alt som skal måles i økonomi, men det er uansett noe vi må forholde oss til og ta en vurdering på.

– Forståelse for at det kreves

Interesseorganisasjonen MA Rusfri Trafikk har sendt ut pressemelding der de krever at det blir innført alkolås i alle taxier. De skriver blant annet at de «er glade for at Stortinget nå har fastsatt krav om alkolås i busser og minibusser, men krever at også taxi snarest mulig blir innlemmet i påbudet». De poengterer at alle passasjerer burde kunne føle seg trygge på at sjåføren er edru.

– Jeg har forståelse for at det kreves, og nettopp derfor har vi dialog med flere av våre medlemmer og forbundet vårt om saken. Dette er en politisk sak, men vi følger selvsagt det som blir vedtatt, sier Nilsen, og poengterer at Tromsø Taxi er svært opptatt av sikkerheten og tryggheten til kundene.

– Når det er sagt er vi også opptatt av å samarbeide med både politiet og andre aktører, og for oss er det viktig å være en trygg og profesjonell aktør.

Forventer at det blir innført

Din Taxi skriver i en e-post til iTromsø at tar alkolås opp til vurdering hvis det kommer et pålegg om det.

«Vi vet at dette med alkolås er et tema i vår næring. Vi vet også at departementet har dette oppe til vurdering og så vidt jeg vet er forslaget sendt ut på høring. Vi forventer at alkolås blir innført på samme måte som i busser og minibusser», skriver daglig leder Thomas Johansen i Din Taxi, og fortsetter:

«Vi vurderte å innføre alkolås i våre biler i vinter, og fikk faktisk tilbud på låser men har foreløpig valgt å avvente eventuelt pålegg om dette. Vi har ikke hatt utfordringer med dette, og så vidt vi vet har aldri noen av våre sjåførene i Din Taxi fått påvist promille i tjeneste. Vi heier på alle tiltak for å bedre trafikksikkerheten og vil ønske ett slikt pålegg velkommen, men da også gjerne for privatbiler som vel sannsynligvis er et større problem enn taxiene.»