Festivalen Gata – kunst i friluft/Art in open spaces er et nytt samarbeidsprosjekt mellom Nordlysfestivalen, Kulta, Kulturhuset, Tromsø sentrum AS og Festspillene i Nord-Norge.

Tanken med prosjektet er å skape liv i hele sentrum med klovner, forestillinger, workshops og band. Festivalen arrangeres for første gang lørdag 23. juni.

– Neste lørdag blir en pilot av festivalen, forteller Bente Reibo fra Kulta.

Festivalen byr på et bredt spekter av kulturelle innslag, som vil foregå i hele sentrum. En utvekslingsavtale med Festspillene i Nord-Norge sørger også for internasjonale navn på plakaten. Blant disse er klovnegruppen «La Bella Tour» fra Barcelona, som vil utføre akrobatikk i gatene.

SAMARBEID: Arrangører Tor-Bjørn Gundersen (Kulta), Kent-Einar Myreng (Nordlysfestivalen), Bente Reibo (Kulta) og Trude Ørpetvedt (Tromsø sentrum AS).

– Når det først kommer kunstnere fra hele verden til Harstad, ville vi finne en måte der vi kunne få glede av disse i Tromsø også, sier Reibo.

Skjer vanvittig mye

Kent-Einar Myreng fra Nordlysfestivalen sier at festivalen faller på en dag det allerede skjer vanvittig mye i Tromsø. Blant annet spiller Marcus & Martinus konsert på Mandelasletta, flere cruiseskip er på besøk i byen, og sentrumsbutikkene arrangerer Bylørdag.

– Det blir aktivitet fra morgen til kveld. Enten man er interessert i kultur eller ikke, blir det nesten umulig å ikke få med seg noe av det, sier han.

– Dessuten har vi bestilt godt vær, legger han spøkefullt til.

Trude Ørpetvedt fra Tromsø sentrum AS forteller at de allerede hadde holdt av datoen til Bylørdag, og følte et samarbeid var naturlig.

– Vi liker jo mangfold og kultur, som er en av de viktigste byggesteinene i vår profil, sier hun.

Vil skape europeisk nettverk

Pilotfestivalen har vil slippe et fullstendig program innen helgen, men forteller at de har 15 artister klar. I år varer arrangementet bare én dag, men arrangørene ønsker å utvide til tre dager på sikt.

– Tromsø fortjener en slik festival, der man ikke selv trenger å oppsøke arrangementene og betale for det, sier Reibo.

OPTIMIST: Kent-Einar Myreng forteller at de har bestilt godt vær til festivalen, som vil by på arrangementer i hele sentrum.

De forteller at det finnes lignende festivaler i flere europeiske byer, og trekker fram Stockholm og København som eksempler på byer det kan samarbeides med i det lange løp.

– Vi ønsker å skape et nettverk med disse, forteller hun.

Dugnadsånd

Festivalen arrangeres med økonomisk støtte fra blant annet Troms fylkeskommune, men mye gjøres også på dugnad, ifølge arrangørene.

– Noen stiller med støtte, mens noen stiller med arbeidskraft, forteller Myreng.

Selv om pilotfestivalen får konkurranse fra blant annet storkonserten i Tromsdalen, fotball-VM og sankthansaften, har arrangørene tro på suksess.

– Folk må bare kjenne sin besøkelsestid, slår Reibo fast.