– Dette er et eksempel på et fylkeskommunalt vedtak helt uten effekt. Jeg forstår godt at dette skaper irritasjon i bydelen og legger grunnlaget farlige situasjoner for nabolaget her ute.

Det sier fylkestingspolitiker for Fremskrittspartiet, Tom Erik Forså, som står omringet med biler rundt seg på gratisparkeringen ved Kvaløya videregående skole.

I bakgrunnen står den fylkeskommunale avgiftsbelagte parkeringsplassen, helt tom for biler. Nå varsler Forså at Fremskrittspartiet vil ta saken opp med fylkesrådet.

På befaring

Det var i slutten av mai at iTromsø beskrev parkeringskaoset som har oppstått i nabolaget rundt Kvaløya videregående skole ved Storelva på Kvaløysletta, etter at Fylkesrådet har avgiftsbelagt parkeringsplassen ved skolen uten å koordinere tiltaket med lokale myndigheter.

FRILUFTSPARKERING: Bak skolen står biler til elever og ansatte ved Kvaløya videregående skole gratis parkert. Den avgiftsbelagte parkeringsplassen foran skolen står tom.

Forså var tirsdag på befaring i området, og mener dette er symptomatisk for manglende helhetstenkning i miljø- og transportpolitikken i fylket og Tromsø.

– Om det var gode intensjoner som lå bak, er det ingen tvil om at målet for tiltaket med å få folk til å ta mer buss er mislykket. Man burde kanskje tenkt igjennom at folk ville benyttet seg av gratisparkeringen ved siden av, da man innførte avgift på den fylkeskommunale parkeringsplassen.

– Som et forprosjekt på bompenger

Inntektene fra avgiften skulle ifølge Fylkesrådets saksfremlegg finansiere økte utgifter med innføringen av ordningen og skape inntekter til miljøsparende tiltak. Forså mener at tanken bak tiltaket ligner tanken bak innføring av bompenger i Tromsø.

– Dette ligner et forprosjekt på bompenger i Tromsø. På den ene siden skal vi endre transportadferden, på den andre siden skal det skape inntekter som ikke kommer fordi man nettopp har endret transportadferden. Alle må da se at dette ikke fungerer, sier Forså oppgitt.

– Oppnår man den første målsettingen med mindre bilbruk, vil man automatisk ikke nå den andre målsettingen. I bompengesaken er det store investeringskostnader, og store usikkerhetsmarginer i prosjektene, sier Forså.

Kaotisk situasjon

Fremskrittspartiet stilte fylkesrådet muntligspørsmål ved fylkestingets plenumsamling onsdag denne uka – der de pekte på den kaotiske situasjonen som hadde oppstått ved Kvaløya videregående skole i vår.

Fylkesråd: Ane Marthe Sani, fylkesråd for Plan og Økonom.

Forså spurte om innføring av betalingsparkering på fylkeskommunale arbeidsplasser hadde bidratt med inntekter som fylkesrådet hadde sett for seg, og om bilbruken hadde gått ned som følge av tiltaket.

Årsak: Lavt belegg

I svaret sendt til iTromsø på e-post og fremført i fylkestingssalen, kunne fylkesråd for Plan og Økonimi, Ane Marthe Sani som selv er fra Kvaløya, opplyse at den estimerte inntekten på 9,3 millioner kroner hvert år for tiltaket, ville bli betydelig lavere.

Årsaken til dette var at belegget ved parkeringsplassene var lavere en antatt i saken. For øvrig kunne Sani opplyse at de likevel ikke kommer til å igangsette noe tiltak for å få bukt med gratisparkeringen:

«Det er ikke i fylkeskommunens forvaltningsportefølje å regulere gateparkering i det kommunale veinett», står det.