Til høsten kicker UiT-studiet «InnoCase» i gang i Breivika.

Studiet er et tverrfaglig tilbud til studenter på samtlige fakulteter på universitetet, og innovasjon og entreprenørskap skal stå i sentrum.

Enkelt fortalt skal det settes sammen grupper av studenter med vidt forskjellig bakgrunn – som i løpet av et semester skal ta for seg en teknisk, økonomisk eller organisatorisk oppgave på vegne av en reell bedrift.

Åpent for alle

– Faget er til for alle, og er ikke forbeholdt enkelte studieretninger. Det er selve tverrfagligheten som vi ser på som viktigst, sier universitetslektor Alexander Utne – en av prosjektlederne på studiet.

Han sier at «dream-teamet» er en gruppe sammensatt av økonomer, noen med teknisk bakgrunn, folk med bakgrunn fra psykologi og samfunnsvitenskap – kanskje ispedd folk fra kunstfag.

Vil ha bred bakgrunn

– Da vil man kunne dra nytte av sine unike bakgrunnskompetanser, samtidig som man vil lære av hverandre, sier han.

Studiet er i utgangspunktet et treårsprosjekt som finansieres av Troms fylkeskommune. Så langt prosjektlederne kjenner til så er det første gang et slikt tverrfaglig studium settes opp i Utdannings-Norge.

Det er laget kurs og utdanninger i innovasjon og gründerkunnskap – men ikke på samme tverrfaglige plattform som det er tenkt på UiT.

Skal være realistisk

– På NTNU i Trondheim har de hatt noe de kaller for «Eksperter i team», men vårt opplegg er bredere, sier Utne.

Håvar Brattli er den andre prosjektlederen for «InnoCase».

Han sier at studentgruppene kommer til å kobles sammen med reelle bedrifter og organisasjoner. I bedriftene skal studentene jobbe med reelle oppgaver som går på nyvinning og utvikling.

– De skal altså ikke gå inn i bedriftene og gjøre vanlige arbeidsoppgaver, sier han.

Ifølge ham er studiet derfor lagt opp svært praktisk. Det eksisterer ikke et ferdig pensum – det teoretiske arbeidet vil være tilpasset hver enkelt bedrift, og eksamen vil være en konkret presentasjon for ledelsen i bedriftene man er tilknyttet.

Påmeldingen åpner nå

Studiet åpner påmeldingen den 15. juni, og oppstart vil være i slutten av august.

Det er et såkalt åpent studium på bachelornivå, og det er ingen begrensninger på hvor mange studenter som får plass. De to universitetslektorene oppfordrer derfor bedrifter til å knytte seg til studiet.

De som melder seg vil få veiledning og hjelp fra universitetet med å utforme oppgavene og prosjektene.

De trenger med andre ord ikke ha et fiks og ferdig opplegg selv.

Stor nytteverdi

Ifølge dem vil det være stor nytteverdi for næringsliv og organisasjoner å komme i kontakt med studentene.

– Dels får man utført oppgaver som man kanskje ikke har tid til i sin egen hverdag – dels kommer man i kontakt med flinke studenter som man kanskje kan rekruttere i etterkant, sier Brattli.