Sammen med Michelin-guiden er dette den mest prestisjefulle guiden til kulinariske høydepunkter over hele verden.

Tirsdag offentliggjøres oversikten for 2018 i San Sebastian i Spania enorm interesse.

Kulinariske superstjerner

Til presentasjonen er det ventet over 1500 kokker, matskribenter, restauranteiere, råvareleverandører og andre superstjerner innen matverden.

– Vi er med som hovedsponsor for sjømatdelen av arrangementet. Vi er her med skalldyr og noen få andre delikatesseprodukter, som vi håper skal få innpass for hos eliten av kokker og restauranter, forteller prosjektleder i Norges sjømatråd, Synne Gulbrandsen.

Halvors gjorde suksess

En av delikatessene som skal vises fram er tørrfisk.

Søndag var det et lite vorspiel på en restaurant i den baskiske mathovedstaden, der 200 inviterte spesialgjester fikk servert norsk sjømat.

– Vi var invitert som den eneste leverandøren av tørrfisk, og det var kokken Heidi Bjerkan fra Credo i Trondheim som brukte det i en rett, forteller Liv Margrethe Hansen, markedssjef for Halvors Tradisjonsfisk.

Bjerkan serverte en liten potetkake med tørrfisk, østersemulsjon og spiselige blomster.

Vil nå de absolutt beste

– Den ble ekstremt godt mottatt. Det var helt enorme tilbakemeldinger og en fantastisk suksess, sier Hansen.

Hun er svært begeistret over at Halvors Tradisjonsfisk får «spise kirsebær med de store» i San Sebastian.

– Strategien vår er å forsøke å nå ut til de absolutt beste kokkene i verden, og skape en merkevare som de kjenner igjen og ønsker å jobbe med, sier hun.

Hansen sier at det er meget lærerikt å være til stede på arrangementet.

Lærerikt for produsenten

– Vi lærer av kokkene som jobber med produktet vårt, og vi lærer av dem som smaker og kommer med tilbakemeldinger, sier hun.

Tirsdag skal altså kåringen av de beste restaurantene foregå, og da vil det serveres ytterligere et Troms-produkt til verdens matelite, forteller Synne Gulbrandsen.

– Vi har også med oss ferske reker fra Lyngen – som ble fisket natt til søndag, og som vi hadde med oss i bagasjen for å få et så ferskt produkt som mulig, sier hun.

Tror på innpass

Gulbrandsen tror norsk sjømat klarer å få innpass hos verdens restauranttopper.

– Kokkene som har jobbet med Halvors tørrfisk, Lyngen-rekene, sjøkreps, kongekrabbe og forskjellige typer skjell er helt over seg over kvaliteten, sier hun.

Både franskamerikanske Dominique Crenn, som er en av USAs fremste kokker og har to Michelin-stjerner, og spanske Aitor Arregi var blant dem som lot seg begeistre, forteller Gulbrandsen.

– Det er veldig, veldig morsomt å se en kokk som har flere Michelin-stjerner bli helt målløs av tørrfisk, sier Gulbrandsen.

Liv Margrethe Hansen tror etterspørselen etter tørrfisk vil øke.

– Og om det blir en kraftig økt etterspørsel, vil vi klare å levere. Det er jeg sikker på, sier hun.