Stridens kjerne mellom Troms og Finnmark er den såkalte «fellesnemnd», et organ som skal styre de to fylkeskommunene, og legge til rette for den nye sammenslåtte organisasjonen i 2020. Fellesnemnd skal etter ordre fra kommunalministeren ha sitt første møte på fredag i Alta.

Kan komme til å nekte

Troms fylkesting vedtok sine medlemmer til fellesnemnd allerede i mars, men Finnmark har utsatt det til det aller siste. Finnmark Ap har allerede varslet at de ikke kommer til å oppnevne noen medlemmer til organet. Hvis det blir tilfellet varslet MDG, SV og Rødt fra Troms i Klassekampen at de i solidaritet heller ikke vil delta i møtet.

Fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk, er usikker på hvordan prosessen kommer til å utvikle seg videre.

– Jeg kan ikke forutse hva som vi skje denne uka. Det er ennå for mange variabler som ikke er avklart. Men slik jeg ser det er det to mulige utfall. Enten så gjør Stortinget om på sitt vedtak – det har de ikke gitt noen indikasjon på at de kommer til å gjøre – eller så slås vi sammen. Og da må vi velge: Skal vi forberede organisasjonene på sammenslåing, eller skal vi i 2020 stå på bar bakke helt uten noen planer.

Ingen dialog med Finnmark

Ørnebakk har vært i en rekke forhandlinger med politisk ledelse i Finnmark, og partene ble i vinter enig om en avtale. Den ble vraket av Finnmarks fylkesting i mars, og siden har det vært taust mellom partene.

– Vi har ikke hatt noen dialog med Finnmark om denne saken siden de gjorde sitt vedtak i fylkestinget.

Vil utsette saken

Dersom Finnmark ikke velger representanter til fellesnemnd, ønsker Ørnebakk å utsette saken.

– Statsråden har varslet at det kommer en ny forskrift om det ikke velges medlemmer. Jeg klarer ikke å se for meg at man skal rekke å få på plass en slik forskrift før møtet skal avholdes, derfor tror jeg det i et slikt tilfelle er klokt å utsette eller avlyse møtet i fellesnemnd, til man får klarhet i saken.

Kan styre alene

Kommunalminister Monica Mæland har sagt at hun vil la Troms styre fellesnemnd alene, dersom ikke Finnmark vil delta.

– Hvis det blir utfallet, så er vi forberedt på å styre i fellesnemnd. Arbeidet som ligger til grunn for regionreformen er noe vi støtter, og vi er positiv til reformen. Men nå ligger dette formelt i statsrådens hender, sier Ørnebakk.

Nye oppgaver

Fylkesrådslederen viser til at reformen innebærer at de nye fylkene vil overta oppgaver fra både veivesenet, kystverket og ansvar for regionale flyruter.

– Så mange som 120 personer kan skifte arbeidsgiver i Troms og Finnmark innen Vegvesenet. I tillegg har regjeringas ekspertutvalg foreslått at fylkene skal få enda flere oppgaver. Dette skal Stortinget legge fram en samlet sak på i oktober.