Det kommer stadig flere turister til Tromsø, og dermed også flere utenlandske pasienter til akuttmottaket på UNN. I januar og februar sto utenlandske turister for 16 prosent av de polikliniske pasientene på akuttmottaket på kvelds- og nattetid.

For at UNN skal få inntektene for behandlingen de gir, så må dokumentasjonen være i orden. Derfor henger det en plakat på veggen i akuttmottaket som fagsekretærene kan navigere i når det kommer inn en turist med skade.

STIGESPILL: Plakaten på veggen i akuttmottaket ser ut som et stigespill: Er pasienten fra Norden, skal du gå én vei, men er pasienten fra EU/EØS-området, skal du gå en annen vei. De røde feltene viser hvor UNN taper inntekt for behandlingen hvis de ulike stegene i stigespillet ikke gjøres ordentlig.

– Det første vi gjør er å få pasienten til å fylle ut et skjema med adresse og lignende. Det er veldig viktig at vi får dette på plass, så vi vet hvor vi skal sende regninga, sier Elizabeth Nordnes, fagsekretær på akuttmottaket.

Faglunsjer før sommerferien

Før hver sommerferie arrangeres det faglunsjer for å oppdatere de ansatte på hvilken type dokumentasjon som må hentes inn for å sikre at UNN får inntektene for diagnostikk og behandling. Nordnes bekrefter at turistene skaper mye ekstraarbeid.

– Hvis pasienten ikke har med seg passet sitt, så får vi mye jobb med å finne fram til den dokumentasjonen vi trenger. Da må vi snakke med forsikringsselskapet deres, samt økonomiavdelingen her på huset. Det varierer også veldig mye fra land til land hva de får dekket, og hva de må betale selv, forteller hun.

– Ikke rigga for økningen

Wenche Arctander, seksjonsleder på akuttmottaket, bekrefter at det blir hektisk når den vanlige arbeidsbyrden blir toppet med jakt på dokumentasjon for å sikre at UNN blir betalt før pasientene skrives ut.

– Det er ingen tvil om at det blir mye ekstraarbeid for de sykepleierne som tar imot disse pasientene. De skal nemlig også isoleres for å forhindre smitte, og bare dét genererer mye jobb, sier Arctander.

Anders Hennig, lege ved ortopedisk post, sier at pågangen i vinter har vært for stor.

– Ut ifra hva vi har av ressurser, så er det en belastning når vi har fått 16 prosent innslag av turister på akuttmottaket kvelds- og nattetid i årets to første måneder. Vi er ikke rigga for å ta unna en sånn økning, sier Hennig.