Økningen i antall pasienter, både grunnet befolkningsutviklingen og turisttilstrømningen, gjør at legevakta i Tromsø ikke lenger er dimensjonert for pasientgrunnlaget. Nå ber Arbeidstilsynet kommunen utbedre situasjonen innen utgangen av september.

– Både under tilsynet og det vi har fått opplyst av verneombud og hovedverneombud i ettertid, er den aller største utfordringen at legevakta har for små lokaler, som igjen gir utfordringer for dem som arbeider der, heter det i tilsynsrapporten.

Lengre behandlingstid

I tillegg til større pågang, er sykdomstilfellene og skadene mer alvorlige, noe som også gir økt liggetid.

– Dette medfører lang ventetid og mange pasienter på venterom og undersøkelsesrom, samt lengre behandlingstid og mer avansert akuttmedisin, noe lokalene ikke legger til rette for, skriver Arbeidstilsynet.

Unni Haug, avdelingsleder ved legevakta, sier til iTromsø at hun kjenner seg igjen i beskrivelsene i tilsynsrapporten.

– Det er trangt om plassen, vi har kun ett akuttrom, undersøkelsesrommene er små og venterommet fullt i helgene. Forholdene bekymrer de ansatte, sier hun.

Flere turister

iTromsø skrev fredag i forrige uke at den økende turismen til Tromsø gir økt arbeidsmengde ved UNN. I januar og februar sto utenlandske turister for 16 prosent av de polikliniske pasientene på akuttmottaket.

– Situasjonen ved sykehuset er veldig gjenkjennbart for oss. Mange av de utenlandske pasientene er nok innom oss før de havner på UNN, kommenterer Haug.

Betimelig tilsyn

Arbeidstilsynets dom kommer heller ikke overraskende på hovedverneombud Stian Fet, som selv har tatt opp problemstillingen overfor tilsynsmyndigheten.

– Tilsynet, som i utgangspunktet var en del av en kampanje mot vold og trusler, kom betimelig for oss. De kunne ikke ignorere plassmangelen da de først var her. Det har tidligere vært sett på mulighetene for å utvide, men nå må det gjøres, forteller han.

TRANGT: Arbeidstilsynet har talt: Økningen i antall pasienter ved legevakta gjør at lokalene ikke lenger anses som egnet. Enten må kommunen bygge om eller bygge ut.

Ønsker å gi bedre hjelp

Ifølge Fet er opplevelsen blant de fleste ansatte at de gjerne skulle gitt bedre helsehjelp enn det lokalene gir mulighet til.

– Fasilitetene er ikke egnet til å observere syke. De er heller ikke lagt til rette for pasienter som både kan trenge skjerming og medisinsk oppfølging før innleggelse på sykehus eller på helsehuset. Det er rett og slett pasientflyten som er vanskelig, forklarer han.

Flere grove voldsepisoder

I tillegg til helsefaglige bekymringer knyttet til byggets egnethet, påpeker Arbeidstilsynet at de trange lokalene og uoversiktlige gangene på legevakta er en risiko for de ansatte.

– Det stemmer. Vi har hatt en del grove voldsepisoder i løpet av året. Det er rom som er trange, og ganger og korridorer som skaper blindsoner som gjør at man er sårbar. Det oppleves som veldig utrygt, sier Fet.

Dette bekrefter Haug. Hun ønsker imidlertid ikke å uttale seg om hvor mange voldshendelser det dreier seg om.

Jobber med løsning

Det er i kommunens investeringsbudsjett sett av 185 millioner kroner til ny legevakt, hvor prosjekteringen skal starte i år.

– Men det står nok ikke ferdig før tidligst i 2022. Imens er vi nødt til å bygge om, da vi ikke kan utvide arealet. Vi jobber sammen med avdeling for helse og omsorg og byggforvaltningen for å finne ut hvordan vi skal løse dette, opplyser Haugen.

I dag har legevakta en akuttstue og tre undersøkelsesrom.

– Vi burde hatt en akuttstue til, sier avdelingslederen.