– Det har vært forsøkt å finne en ombyggingsløsning tidligere, så vi har vært kjent med problemet. Nå er det imidlertid et absolutt krav at vi får en midlertidig løsning på plass. Vi kan ikke vente til den nye legevakta står klar, sier han.

Et større bilde

Arbeidstilsynet har gitt kommunen varsel om pålegg etter et tilsyn i mars. Der påpekes det at arbeidsgiver skal sørge for at arbeidslokalet og adkomsten er utformet og innredet med sikte på den virksomheten og de arbeidsplassene som finnes i lokalet.

Tilsynsmyndigheten mener lokalene, sett i forhold til pasienttallet, er for små.

– Dette er en del av et større bilde, med etterslep på bygg til helse og omsorg. Det fører til utfordringer med å ta imot utskrivningsklare pasienter, samt mangel på omsorgsboliger. Det er en krevende situasjon. Kommunens økonomi gjør det heller ikke enklere, selv om man nå har en erkjennelse av at mangelen på bygg er en delårsak i kommunens økonomiske utfordringer. Det blir raskt dyrt hvis man ikke har de nødvendige byggene, sier Brattland.

Vil flytte administrasjonen

Kommunen må ifølge avdelingsdirektøren ha planen for ombygging av legevakta klar før sommerferien, dersom kommunen skal klare å innfri Arbeidstilsynets frister.

– Vi har en tegning klar og planlegger å flytte noen funksjoner, primært administrative, ut av legevakta. I prinsippet kan administrasjonen ligge hvor som helst, men ideelt sett bør det ligge nærme, opplyser han.

Brattland vet ennå ikke hva ombyggingen vil koste kommunen.

– Det er en kortsiktig løsning. Den langsiktige løsningen er helt ny legevakt, sier avdelingsdirektøren.

Vil mer enn doble arealet

Det er i kommunens investeringsbudsjett for 2018–2021 satt av 185 millioner kroner til prosjektet.

– Det bør være over dobbelt så stort dersom vi skal få på plass alt vi ønsker og har behov for. Vi har satt ei ramme på 1.000 kvadratmeter for den nye legevakten. Dagens lokaler er på vel 400 kvadrat, sier avdelingsdirektøren.

– Er 185 millioner kroner nok?

– Kostnaden er basert på ei rask skisse vi laget i forkant av budsjetteringen. Der var et nytt helsetun inkludert, men vi vurderer nå om det er nødvendig, og ser på om det kanskje kan bygges litt mindre. Sannsynligvis blir prisen en god del lavere enn først forskuttert, svarer Brattland.