Ved Tromsø lufthavn jobber en gruppe flymekanikere med å montere utstyr og høyoppløselige avbildingssystemer man vanligvis finner i satellitter, på et av Lufttransport sine passasjerfly som går på strekningen mellom Longyearbyen og Ny-Ålesund på Svalbard.

Til høsten vil flyet være det første passasjerflyet i verden som vil bli brukt til innsamling av data fra hav og landområder i nord, mens det flyr vanlige turer.

– Nyttig kunnskap

I første omgang vil avanserte kameraer og radioutstyr monteres på flyet. Deretter vil de få en radar på plass som gir bedre tilgang på data, spesielt når skyer og mørke preger sikten.

– Vi forskere får tilgang til en rekke miljø- og klimadata som supplerer det vi allerede har via satellitter og bakkebaserte målinger. Vi kan gjøre bedre kartlegginger av is og isutbredelse, og få en bedre forståelse av prosesser til havs og på land som påvirker vegetasjonen og miljøet, enn vi har i dag. Dette er nyttig kunnskap for forvaltningen i nord, spesielt med tanke på den økende turismen og skipstrafikken i Arktis, forteller Agnar Sivertsen, seniorforsker ved Norut til egne hjemmesider.

Bedre beredskap for skipstrafikken

Bredbåndsradioen som er montert på flyet gjør at de kan dele data i nær sanntid, og at flyet kan levere datanettverk til kommunikasjon med omverdenen selv om man ikke har nett.

SPENT: Agnar Sivertsen, seniorforsker ved Norut, ser fram til å ta i bruk det avanserte utstyret.

– Vi ser fram til at testperioden er over og at vi kan levere en operativ tjeneste til overvåking og beredskap i havområdene i Arktis, forteller Geir-Arne Sørensen, Lufttransports regionale direktør på Svalbard, til norut.no.

De har tidligere tilpasset og testet ut radarer og miljøsensorer i droner. Nå ønsker de å finne ut hva passasjerfly kan levere.

– I prosjektet skal vi og utarbeide prosedyrer for hvordan bemannede og ubemannede fly kan operere sammen. Dette gir helt nye muligheter for innsamling av data over større områder, samt en mer effektiv beredskap i forbindelse med søk og redning i nord, forteller Sivertsen.