Kafé X, møteplassen som er drevet av tidligere rusavhengige i Vestregata 66, og Buktafestivalen har i en årrekke samarbeidet tett med hverandre. Bukta tilbyr brukerne arbeid som frivillige på festivalen, og er sammen med Aron Mat årlig med på å bidra til både julelunsj og grillfest i kafeens lokaler.

Lørdag var det duket for sistnevnte arrangement; det niende i rekken.

– Jeg var en av 300 personer som for to år siden ble invitert på kongelunsj her i Tromsø. Etter tre kvarter stakk jeg heller opp hit for å være med på grillfesten i bakgården, forteller Lise Skarheim (54), som har jobbet som frivillig ved Kafé X siden 2015.

Bidrar til avstigmatisering

Ifølge 54-åringen har de årlige festene, og ikke minst frivilligarbeidet i Buktafestivalen, vært viktig for henne.

– Det er med på å synliggjøre det vi driver med her, det bidrar til å avstigmatisere oss som bruker kafeen og bringer inn nye fjes. Det er ufattelig fint, forteller hun.

NYE FJES: Dette er første gang Maria Karlsson (31, til venstre) og Sandra Thoresen (26) var blant de rundt 70 personene som lørdag var innom grillfesten. Her fotografert sammen med Kristina Eide (46), som arbeider som sykepleier på Færingen, et behandlingstilbud for ungdom og unge voksne med rusproblemer. Foto: Lars A. J. Giske

Skarheim flyttet tilbake til Tromsø i 2015, etter ti år i Oslo.

– Det var skummelt. Jeg visste ikke om jeg hadde venner igjen som var i live, men da jeg kom hit til kafeen, var både den ene og den andre blitt nykter. Jeg var her så mye at ledelsen til slutt sa at jeg like godt kunne begynne å jobbe her, sier hun og ler.

Møter andre som har slitt

Ute i bakgården har Espen Aronsen (52), daglig leder i Aron Mat, ansvaret for grillen. Og det er ingen tvil om at årets meny har falt i smak.

– Selv om det så langt har vært litt færre folk innom i år enn i fjor, har folk spist mye mer, forteller han med et glis.

– Det var kanongodt! Det gjør ingenting om det regner litt når man får så bra mat, sier Maria Karlsson (31).

GRILLMESTER: Espen Aronsen (52), daglig leder i Aron Mat, har siden første grillfest i 2009 stått for matlagingen. Her får han «hjelp» fra Bukta-produsent Egil Bye Damsgård (31). Foto: Lars A. J. Giske

Hun har tatt turen til festen sammen med venninnen Sandra Thoresen (26). Begge er tidligere rusavhengige.

– Det er første gang vi er på grillfest her, men det blir ikke siste. Det er utrolig deilig å møte andre som har slitt med det samme som oss, forteller 31-åringen.

– Også er det godt å få møte andre som ikke har den typen historikk, uten at det blir anstrengt eller vanskelig. Her er det ikke tabubelagt, sier Thoresen.

– Uvurderlig kompetanse

Egil Bye Damsgård (31) er produsent i Buktafestivalen. Sammen med fungerende festivalsjef Marianne Saus (45) bistår han med bevertningen.

BIDRAGSYTERE: Leder ved Kafé X, Jimmy Pedersen (42, midten), fikk god hjelp med bevertningen fra fungerende festivalsjef i Bukta, Marianne Saus (45), og festivalprodusent Egil Bye Damsgård (31). Foto: Lars A. J. Giske

– Dette er en plass som er dedikert til å få fram det beste i folk, og det respekterer jeg enormt. Mange av de frivillige som kommer herfra har blitt nøkkelpersoner for oss i løpet av årene. Det er folk med uvurderlig kompetanse, sier han.

– At vi får være med på å hjelpe folk tilbake er vi veldig takknemlige for. Det er utrolig viktig at det finnes arenaer hvor folk som sliter eller har hatt det vanskelig ikke blir stigmatisert, men heller får anledning til å bygge nye sosiale nettverk, legger Saus til.