– Vi er sjeleglade når det ikke er sol. Da finner nemlig kundene veien opp til oss i Grønnegata, sier kjøkkensjef på Mathallen, Gunnar Jensen.

Han forteller at juni måned har vært en særdeles god måned for spisestedet.

Og at det er været som spiller inn mener han er meget sannsynlig.

Sola jager bort gjester

IKKE BARE SOL: Thomas Hafstad på Skirri i Kystens Hus hadde gjerne hatt mer sol. – Vi har 150 sitteplasser ute, så vi håper selvsagt på bedre vær – men alt i alt har sommeren likevel vært bra for oss, sier han.

– Det ser vi på de dagene det faktisk har vært litt sol – da har spesielt lunsjgjestene trukket ned mot kaiene og uteserveringene, sier han.

Samme tendenser forteller kjøkkensjefen på Bardus Bistro om.

– Vi har hatt den beste juni måned noensinne siden vi åpnet. Det har vært en meget bra sommer så langt, sier Rune Knudsen.

Ingen vil sitte ute

Bardus har en liten uteservering i bakgården. Den har så vidt vært brukt.

– Det er ingen som har hatt lyst til å sitte ute, men til tross for det så har det vært et jevnt sig av gjester hele sommeren, sier han.

Thomas Hafstad, daglig leder på Skirri, restauranten i Kystens Hus, har vært hardere rammet av dårlig vær enn sine kollegaer.

– Selvfølgelig har det spilt inn at vi ikke har hatt så mange gjester som har brukt våre 150 sitteplasser på uteserveringen, men det har gått OK likevel, forteller han.

Ingen krise uten sol

VEKST: Morten Lønstad, daglig leder i Steakersgruppen, sier at 2018 så langt inklusiv skitværesmåneden juni – har vært veldig bra.

Inne på restauranten har tilsiget av gjester vært stabilt – og dersom man ser på hele 2018 så langt, så ligger det an til et bedre år enn i 2017.

– Spesielt de to-tre første månedene har vært veldig bra, mye på grunn av at det er mange tilreisende, sier Hafstad.

En annen restaurant med stor uteservering er Skarven.

Ikke heller der har skittværet klart å skape krisestemning.

– Vi har en såpass stabil kundekrets at de simpelthen går inn om det er dårlig vær, sier Jan Klev.

Det har selvfølgelig ikke vært de samme «fuglefjelltilstandene» som det kan være på skikkelige solskinnsdager, men mer et jevnt sig av tilreisende og fastboende, sier Klev.

Flott innesommer

SAVNER IKKE SOLA: Gunnar Jensen, kjøkkensjef på Mathallen, sier at han gjerne har mer skittvær – da kommer det nemlig ekstra mange gjester til hans restaurant i Grønnegata.

– Det har jevnt over vært høy aktivitet, og vinteren var svært god, sier han.

Morten Lønstad – som blant annet står bak Steakers, T for Tapas, Pastafabikken og Indie – sier at den eneste av hans spisesteder som har hatt noe å utsette på sommeren så langt er T for Tapas.

– Det er en liten uteservering der som vi ikke har brukt så mye, men selv der har vi hatt en omsetningsøkning sammenlignet med i fjor.

På Pastafabrikken og Steakers har sommeren så langt vært meget gode.

Også Lønstad peker på at hele 2018 har vært et godt år, og samtlige av hans restauranter kan peke på en pen økning sammenlignet med i fjor (bortsett fra Indie som er nyåpnet).

– Vi har nytt godt av den økte tilstrømmingen av turister gjennom hele året, sier han.

Kan investere

LANGT FRA KRISE: Selv om været har vært elendig i juni, går det godt med Skarven. Jan Klev (til venstre) sier at folk simpelthen går innendørs når det regner, og omsetningen påvirkes ikke så mye som man kunne tro.

At 2018 ser ut til å bli et foreløpig meget godt år for bransjen skaper optimisme.

– Det har skapt ressurser til å investere i lokaler, utstyr og personal slik at vi kan utvikle konseptene våre og bli enda bedre, sier Rune Knudsen på Bardus Bistro.