– Generelt sett stemmer det at alvorlige siktelser kan være grunn til å suspendere advokatbevillingen inntil videre eller til det foreligger dom i en sak, sier advokat Hege Bjølseth, direktør i Tilsynsrådets sekretariat.

Hun bekrefter at sekretariatet akter å se på saken i Tromsø, hvor de to advokatene torsdag i forrige uke ble pågrepet og siktet for grov narkotikakriminalitet.

– Jeg har fått noe dokumenter i saken, men har forespurt ytterligere dokumentasjon som jeg ennå venter på. Dette er en sak som vil bli behandlet raskt, sier direktøren.

Flere klager

Sekretariatet forbereder saker til behandling i Tilsynsrådet og Advokatbevillingsnemnda. Det er i sistnevnte organ at spørsmålet om suspensjon vil avgjøres.

– Det er for tidlig til å si noe om når et eventuelt vedtak vil foreligge, sier Bjølseth.

Advokatforeningen opplyser at én av de to advokatene har blitt klaget inn to ganger til disiplinærutvalget i Nord-Norge. Begge gangene i 2015.

Handlet i strid med reglene

I den første saken ble det konkludert med at han hadde handlet i strid med punkt 1.3 i reglene for god advokatskikk. Der står det at en advokat i sitt virke skal opptre saklig og korrekt. Advokaten må unngå en opptreden som er egnet til å skade standens og yrkets anseelse. I den andre klagesaken ble mannen frifunnet.

Flere styreverv

iTromsø har bedt Disiplinærnemnden i Advokatforeningen om innsyn i begrunnelsen for fellelsen i 2015, men har så langt ikke mottatt dokumentet.

– Det foreligger ingen fellende, rettskraftige beslutninger mot den andre advokaten, opplyser Yvonne Kristoffersen, sekretær i Advokatforeningen.

De to siktede er begge partnere i etablerte advokatkontor i Tromsø, men jobber ikke i samme bedrift. Begge har eller har hatt en rekke styreverv og lederposisjoner i næringslivet.

Nekter straffskyld

Lørdag i forrige uke ble det to advokatene fremstilt for varetektsfengsling. Så langt har politiet fått medhold i to ukers fengsling i full isolasjon. Begge nekter straffskyld, men mannen som tidligere ikke har blitt klaget inn for disiplinærutvalget motsatte seg fengslingen.

– Siktelsen kom som et sjokk på ham, sa advokat Bjørn Aril Langenes, som forsvarer ham.

Den andre mannens forsvarer, advokat Jan Christian Kvanvik, sier at hans klient anerkjenner behovet som politiet har for å etterforske saken, og godtok dermed fengslingen.

Har gjort beslag

Samme dag som de to advokatene ble pågrepet, gjennomførte politiet ransaking flere steder i Tromsø. Det ble gjort flere beslag, men politiet har ikke ønsket å uttale seg om innholdet i dem.

– Jeg kjenner dem godt som kolleger, og jeg synes dette er trist og alvorlig. Jeg er overrasket over at de er siktet for dette, men jeg forholder meg til at de er uskyldige til motsatte er bevist, uttalte leder av Advokatforeningen, Jens Johan Hjort til iTromsø mandag.