Firmaet Arctic Active House i Tromsø har spesialisert seg i hva de kaller «levende» bygg, der naturlige og miljøvennlige byggematerialer skal skape et sunnere innemiljø og gi huset lengre levetid.

– Jeg vil hjelpe folk å gjøre boligene mer miljøvennlig, sier Camilla Aurora Bersvendsen (34), som står bak selskapet.

Hun har i flere år jobbet aktivt med bokonseptet, og utarbeidet i 2012 en rapport om fremtidsrettet og miljøvennlig boligbygging for Husbanken.

Interessen for miljøvennlige boliger kom allerede i 2009 etter et opphold i California, der Bersvendsen bodde i en økolandsby utenfor San Francisco.

– Der skjønte jeg hvordan økohus fungerer, og fikk rett og slett en åpenbaring. Det er snakk om robuste og solide løsninger, der man ikke overkompliserer byggene, forteller hun.

Samarbeid med finsk selskap

Tromsøfirmaet holder til i arbeidsfelleskapet Flow, hvor Bersvendsen gir veiledning om miljøvennlige og klimanøytrale boliger, der det blant annet tas hensyn til utslipp i byggeprosessen og energiforbruket ved daglig bruk.

LAFTING: De 27 cm tykke limtrebjelkene vil hindre at treet vrir seg og krakelerer. Det er naturligvis brukt økologisk lim.

I tillegg til konsulentvirksomheten leverer tromsøfirmaet ferdige økobygg til kunder, gjennom sin finske samarbeidspartner Polar Life House, som også har klimafokus som høyeste prioritet.

– Fabrikken i Finland er faktisk avfallsfri, og blir drevet på biodiesel som er laget av restolje fra gatekjøkken. I tillegg blir alt av avkapp brukt til brensel, og restavfall som sagflis går til bondegårder, forteller hun.

Diffusjonsåpne konstruksjoner

Bersvendsen og samboeren Jon Andreassen, som jobber i oljebransjen, er selv i gang med byggingen av et eget aktivhus, basert på disse klimavennlige prinsippene. Boligen skal etter planen være innflyttingsklar for paret og hennes tre barn i løpet av sensommeren.

– Dette huset vil fungere som en slags «demo» for firmaet, der jeg kan vise fram hva som er mulig å gjøre, forklarer hun.

ISOLASJON: Bersvendsen har isolsert med en hygrotermisk trefibermasse, som holder ekstra godt på varmen ved de store vinduene.

Aktivhuset benytter seg blant annet av «pustende», diffusjonsåpne konstruksjoner og naturlig ventilasjon, der treverkets spesielle egenskaper regulerer varme og fuktighet.

– Treet holder på fukt, hvor varmen lagres. Dette gjør for eksempel at det ikke dugger på baderomsspeilet, og at rommet holdes varmt lengre, sier hun.

Termiske vegger

I parets økohus har de brukt gamle byggtekniske løsninger som lafting, noe hun mener har flere fordeler i forhold til moderne isolasjon.

– Huset har et moderne utseende, men er bygd bak bærekraftige prinsipper som å ta vare på solvarmen. En vegg med termisk kapasitet kan holde på varmen fra solstråler i opptil åtte timer, forklarer hun.

– Om du vil lufte i en gammel trehytte vil det være like varmt igjen når du lukker vinduet, mens nye hus må varmes opp igjen fra grunnen, legger hun til.

Langsiktig investering

Investeringskostnaden for et nytt økohus er noe høyere enn ved et tradisjonelt hus. Bersvendsen sier at den langsiktige gevinsten likevel vil være høyere, ikke minst for miljøet.

– Ifølge Norsk takseringsforbund har nye boligbygg en forventet levetid på omtrent 20 år før det må totalrenoveres. I tillegg er husene så lufttette at det blir som å bo i en plastpose og puste gjennom et sugerør. Dette kan gjøre husene helsefarlige å bo i, hevder hun.

ÅPENT: Vinduene i boligen er spesialprodusert av PLH, og har kevlar i rammene. Dette bidrar til at de holder lav U-verdi, og ikke dugger eller gir overflatefrost, ifølge Bersvendsen.

Hun mener også er en vanlig misforståelse at energibesparende hus betyr det samme som at de er miljøvennlige.

– Energibesparelsen er bare en liten del av regnestykket, da byggebransjen er storforbrukere av plast. Vi ønsker å minimere plastbruken, så vi er svært bevisste på hvilket materiale vi bruker og hvordan vi bruker det, sier hun.

– Aktivhus har lengre levetid, og er i stor grad vedlikeholdsfritt, legger hun til.