Tirsdag 19. juni åpnet e-sigarettbutikken iSmokeKing dørene i Mack-kvartalet. Åpningen varte kun i noen få timer, før kontrabeskjeden kom fra kommunen.

– Vi har ansatt folk, fylt på med varer og har alt klart. Vi hadde også butikken åpen i noen timer før vi fikk kontrabeskjed fra kommunen, og måtte stengte dørene igjen, forteller Terje Gjertsen, driftssjef i selskapet.

Lang behandlingstid

Bakgrunn er lang behandlingstid hos Arbeidstilsynet.

Lokalene i Mack-kvartalet hvor butikken skal etablere seg, er bruksregistrert som produksjonslokaler og må omregistreres som butikklokaler.

BEKLAGER: Regiondirektør i Arbeidstilsynet i Nord-Norge, Vigdis Johnsen, beklager den lange behandlingstiden.

20. april sendte huseier, på vegne av butikken, søknad til Arbeidstilsynet om bruksendring. Over en måned senere kom beskjeden om at behandlingen av søknaden ville ta lenger tid enn først forespeilet.

– Det er riktig at vi har en utfordring med lang saksbehandlingstid i perioder, og dette beklager vi sterkt. Nå har det vært en periode med mange søknader samtidig som vi dessverre har lav bemanning, noe som har medført uheldig lang saksbehandlingstid, sier Vigdis Johnsen, regiondirektør i Arbeidstilsynet Nord-Norge.

Ødeleggende

Det ble ifølge Gjertsen forsøkt å få en dispensasjon fra bruksendringen hos kommunen, men det lot seg ikke gjøre.

Butikkjeden selger såkalt damputstyr, det vil si e-sigaretter og dampvæske som brukes til såkalt «vaping». Kjeden har 13 butikker i Norge når den i Tromsø åpner dørene, hvor en nyåpnet filial i Bodø er den nærmeste.

MISFORNØYD: Terje Gjertsen, driftssjef hos iSmokeKing, sier han aldri har opplevd så lang behandlingstid.

– Jeg har aldri opplevd at denne prosessen tar så uforholdsmessig lang tid, og synes det er synd at byråkratiet ødelegger for kundene våre som har ventet lenge på at vi skulle åpne butikk i Nord-Norge, sier Gjertsen.

Tror på åpning i løpet av august

Han forklarer at de har fått tilbakemelding på at søknaden skal behandles i løpet av juli, mens Johnsen hos Arbeidstilsynet sier de ikke kan svare på når arbeidet med søknaden ferdigstilles, men at arbeidet er påbegynt.

– Status nå er at Arbeidstilsynet skal behandle saken og så skal saken behandles igjen av kommunen. Så vi får mest sannsynlig ikke åpne butikken før i slutten av august, sier Gjertsen.