I årevis har Gunhild Johansen ment at SV og Rødt bør slås seg sammen, men hun har ikke delt sin visjon utenfor sin indre krets i SV – før nå.

– Både SV og Rødt gjør det veldig sterkt på målingene – Rødt er det tredje største partiet i Oslo, mens SV gjør det sterkt i Tromsø.

På en meningsmåling utført av Sentio Research for Dagens Næringsliv tidligere denne måneden hadde Rødt sin sterkeste nasjonale måling hos selskapet – noensinne.

– Diskutere i medvind

Forslaget om å fusjonere det sosialistiske partiet SV og det kommunistiske partiet Rødt er ikke nytt, og har blitt lansert flere ganger de siste årene av ulike tillitsvalgte i de to partiene. Men forslaget kommer som regel når partiene har gjort dårlige valg, eller sliter på målingene.

– Jeg mener vi bør ta disse diskusjonene mens vi er i medvind, og ikke når vi kjemper mot sperregrensa, og alternativet er at vi frykter at partiene ligger brakk.

– Rødt har i motsetning til SV et noe anstrengt forhold til privat eiendomsrett. Hvordan skal to slike motstridende syn forenes?

– Det dreier seg om hvem som skal eie produksjonsmidlene, ikke om man skal kunne ha personlige eiendeler. Men det er mange år siden det kommunistiske manifest ble skrevet, og verden har forandret seg ganske mye. De fleste er ikke ansatt i fabrikk i Norge i dag.

– Bør personer få eie egne bedrifter?

– Ja, og det er det mange som gjør i Norge i dag. I dag er en av de viktigste problemstillingene ansiktsløse kapitalister som ikke ansvarliggjøres, og et arbeidsmarked hvor folk er uten rettigheter og har slavekontrakter. Der mener jeg SV og Rødt står samlet i måten vi ser på problemet, og i løsningene våre.

Johansen mener at ikke alle i dagens Rødt og SV vil føle seg hjemme i det nye partiet, men hun mener venstresiden vil så bedre, om de er samlet.

– Det vil bli en tøff og krevende prosess som vil ta lang tid om det realiseres. Men dette er hva samtiden og fremtiden krever, sier hun.

LES KOMMENTAREN: Våre udugelige lokalpolitikere

Får ikke gehør i Rødt

Leder av Rødt i Troms, Jens Ingvald Olsen, er ikke begeistret for forslaget til Johansen.

SIER NEI: Jens Ingvald Olsen (Rødt) trives best i Rødt, og stiller seg avvisende til forslaget om å slå sammen de to partiene.

– Det er ikke noe grunnlag for å slå partiene sammen. SV og Rødt er to ulike, selvstendige partier med ulike forhistorier. Vi har også forskjellige måter å jobbe politisk, og den ulikheten er verdifull, sier Olsen.

Han mener det viktige politiske forskjeller mellom partiene, som gjør en sammenslåing uaktuell.

– Rødt ser i sterkere grad enn SV på Norge som et klassesamfunn. Vi har også ulikt syn på kapitalismen, og de siste ti årene har vi hatt vidt forskjellig syn på deltakelse i militære operasjoner i utlandet.

Han peker også på at Rødt nylig sto alene i Stortinget om å mene at Norge bør drive humanitært hjelpearbeid i Syria, i områder Assad kontrollerer.

Rødt og fagbevegelsen

På spørsmål om han kunne følt seg hjemme i SV, er Olsen helt tydelig.

– Nei, jeg har hatt hele min politiske karriere i Rødt og AKP-ml, i tillegg til fagbevegelsen. Mange oppfatter SV som et mer akademisk parti, mens Rødt oppfattes som et parti med røtter i fagbevegelsen. Jeg opplever også nå at enda flere i fagbevegelsen trekker mot rødt, og at de ikke lar seg påvirke av alle fordommene mot partiet. Det er positivt.