Det er ikke bare en økning i lufttemperaturen i Arktis med påfølgende issmelting som har skjedd de siste årene, nå kan forskere også påvise store endringer i havet i nord. Studien viser hvorfor dette området er hotspot i Arktis, og svaret ligger i havet.

Flere forskningsmiljø bak

Ved hjelp av hydrografiske observasjoner fra 1970 til 2016, samlet inn av Havforskningsinstituttet og det russiske søsterinstituttet PINRO, har forskere undersøkt sammenhengen mellom tilførsel av sjøis fra Arktis og de raske klimaendringene i det nordlige Barentshavet.

Den nye studien er utført av forskere ved Havforskningsinstituttet, Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret for klimaforskning.

TO HOVEDGREINER: Det varme atlantiske vannet som strømmer nordover langs Norskekysten, fortsetter ferden mot Arktis i to hovedgreiner – gjennom Barentshavet og gjennom Framstredet vest for Svalbard. I det nordlige Barentshavet og området nord for Svalbard, møter det varme vannet kaldt arktisk vann. Siden det atlantiske vannet er salt og tungt, fortsetter det som en dyp havstrøm under ferskere, lettere arktisk vann videre innover i Polhavet. Det er et skarpt skille mellom de to klimasonene som kalles Polarfronten. Nord for Polarfronten er det lagdelt hav og der dannes det sjøis om vinteren Kart: Sigrid Lind / Ola Reibo / Havforskningsinstituttet

Mye varmere hav

Havforsker Sigrid Lind viser at det nordlige Barentshavet er i ferd med å skifte fra arktisk til atlantisk klima, og svaret på hvorfor det skjer, fant forskerne i havet.

– Redusert tilførsel av sjøis fra Polhavet til det nordlige Barentshavet har ført til ferskvannstap, svakere lagdeling og mer oppblanding av varmt atlantisk vann fra dypet. Resultatet er at det arktiske vannlaget har blitt dramatisk mye varmere. Dette kan forklare hvorfor det er blitt mindre isdannelse om vinteren, sier Sigrid Lind.

TØFF KAMP: Det nordlige Barentshavet er den ytre delen av Arktis som grenser mot varme atlantiske havområder. Her kjempes en tøff kamp mot varmt og salt atlantisk vann i dypet. Uten tilførsel av sjøis fra det indre Arktis vil lagdelinga bryte sammen og hele vannsøyla bli fylt med atlantisk vann. Figur: Ola Reibo / Sigrid Lind / Havforskningsinstituttet

Sammenbrudd

I det nordlige Barentshavet er havet kaldt, lagdelt og isdekt, som ellers i Arktis. Det kalde arktiske vannet over varmt atlantisk vann, fører til at sjøis kan dannes og dekke overflaten.

Lind viser til at blanding mellom vannlagene gjør det arktiske vannet varmere og saltere. For at lagdelingen skal opprettholdes, må det tilføres ferskvann på toppen.

– Lagdelingen er i ferd med å bryte sammen og dette vil føre til at det nordlige Barentshavet blir varig isfritt. Det er allerede isfritt om sommeren, men uten lagdeling vil det ikke dannes is her om vinteren. Ingen lagdeling, ingen is, sier havforskeren.

Arktis krymper

Det kjempes en hard kamp for å stå imot varmen fra det atlantiske vannet i dypet, forklarer hun, og uten tilførsel av ferskvann i form av sjøis fra det indre Arktis, står det arktiske klimaet i fare for å bukke under.

LAGDELING: Det nordlige Barentshavet er kaldt, lagdelt og isdekt. Lagdelinga, med kaldt arktisk vann over varmt atlantisk vann, gjør at sjøis kan dannes og dekke overflata. Blanding mellom vannlagene gjør det arktiske vannet varmere og saltere. Det må tilføres ferskvann for å opprettholde lagdelinga. Figur: Ola Reibo / Sigrid Lind / Havforskningsinstituttet

Global oppvarming greier ikke å forsyne den ytre delen med nok sjøis, og dermed tapes kampen mot det atlantiske vannet i den ytre delen.

– Arktis krymper, og det er utopisk å tro at vi skal vi får tilbake det arktiske klimaet, i det nordlige Barentshavet. Dét ville kreve store tilførsler av sjøis fra Arktis over flere år, noe som ikke er realistisk gitt den raske nedgangen av sjøis i Arktis. sier Lind.

Kritisk for isbjørn

Det påviste klimaskiftet i det nordlige Barentshavet vil få følger for det sårbare økosystemet i Arktis nord for iskanten.

– Det arktiske økosystemet er tilpasset det kalde, lagdelte og isdekte havmiljøet. Når det har blitt varmere har fiskearter fra det sørlige Barentshavet kommet inn i nord, og det er sannsynlig at de vil utkonkurrere de arktiske artene. Det gjenstår å forske på konsekvensene av klimaskiftet, men isbjørn og andre arktiske arter kan miste leveområdet og komme i en kritisk situasjon, sier Sigrid Lind.