– Jeg har ikke konkludert med noe ennå. Men løsningen ligger ikke i å slå sammen Rødt og SV alene. Det er behov for å samle den brede venstresiden, både de røde og de grønne. Den pulveriseringen av venstresiden som skjer nå, kan ikke fortsette, sier Fylkesnes som er nestleder i SVs stortingsgruppe.

– Flertall for venstresiden

Han mener at 100.000 stemmer på Rødt og MDG «gikk til spille» ettersom partiene ikke havnet over sperregrensa.

– Det er ikke flertall for at Siv Jensen og Erna Solberg skal sitte i regjering. Men fordi man på venstresiden er spredt på så mange partier, sitter Erna og Siv ennå i regjering og fører en markedsliberal og inhuman politikk. Hadde vi gått samlet til valg i 2017, hadde vi hatt flertall.

– Kunne du følt deg hjemme i Rødt i dag?

– Nei.

–Hvordan mener du da at de kan samles til et parti?

– Fordi uenighetene ligger i detaljnivå. Rødt er mer radikal enn SV i mange spørsmål, men har vært enda mer radikal tidligere. Samtidig er det folk i SV som er vel så radikal som Rødt, så de elementene rommer vi allerede.

– Prinsipper, ikke taktikk

Fylkesnes mener Ap holder på å miste posisjonen som «ørnen» i norsk politikk. Ap gjorde i fjor et historisk svakt valg, og ligger fremdeles langt unna å klatre over 30-tallet på nasjonale målinger.

– Arbeiderpartiet er på vei i en annen retning enn de tradisjonelt har hatt, og det er det mye misnøye med i partiet. Mange i partiet håper at Ap skal bli Ap igjen. Partiet søker mot sentrum av norsk politikk og har en taktisk tankegang for å utvikle politikk. En ny, større samling på venstresiden må ha en prinsipiell tilnærming til politikk – ikke basert på taktikk.

LES KOMMENTAREN: Våre udugelige lokalpolitikere

Mener SV klarer seg

Stortingsrepresentanten er forberedt på motstand for forslaget, både i SV, men også de andre partiene på venstresiden.

– Internt i SV er det mange som er uenig i dette. Men det viktigste er at vi må være åpen. Det har ikke vært endringer i partilandskapet i Norge siden 80-tallet, så kanskje er det på tide nå. Samtidig klarer SV seg fint på egen hånd, og det er mulig vi skal satse på å bli et stort parti for venstresiden på egen hånd. Men jeg mener det er positivt med en åpen diskusjon, sier Fylkesnes.