Ifølge Tromsø kommune har Totalrenovering sendt inn mangelfulle byggesøknader og viser blant annet til prosjektet i Storgata 104/106.

– Ved innsending av søknad i denne og i en rekke andre saker er det ikke sikret at søknaden inneholder alle opplysninger som er nødvendig for at kommunen skal kunne behandle saken, skriver fungerende byggesakssjef Anne-Merete Tøgersen og ingeniør Kjetil Brekmo i et brev til Totalrenovering.

«Mangler rutiner»

I varselet viser de til manglende dispensasjonssøknader i flere saker, manglende innsending av signert erklæring om ansvar og flere mangler i søknader utover manglende dispensasjonssøknad. Det vises også til hvilke krav plan- og bygningsloven stiller til ansvarlig foretak og vilkårene for å frata et foretak ansvarsrett.

På denne bakgrunn vurderer kommunen å fatte vedtak om å frata Totalrenovering ansvarsrett som ansvarlig søker med hjemmel i plan- og bygningsloven.

– Ved å sende inn søknad i flere saker uten at søknadene inneholder alle nødvendige opplysninger som trengs for at kommunen skal kunne behandle søknaden, har foretaket vist at det sannsynligvis mangler nødvendige kvalitetssikringsrutiner eller forutsetninger for å fylle rollen som ansvarlig søker, heter det i brevet.

«Tar en for bransjen»

Daglig leder Vegard Berg-Johansen i Totalrenovering mener problemet ligger hos Tromsø kommune. Han mener måten de har blitt møtt på bare medfører utfordringer.

– Vi er en stor aktør, men hele bransjen sliter med uforutsigbarhet i byggesaker i kommunen. Både NHO og bransjeorganisasjoner har tatt det opp med kommunen. I mange tilfeller får vi ikke svar, det gjelder spesielt det siste året. Det har vært et felles initiativ for at enkeltaktører ikke skal blir berørt, men nå «tar vi en» for bransjen, sier Berg-Johansen.

Ikke rom for diskusjoner

Han karakteriserer uforutsigbarheten i behandlingen av byggesaker som «saksbehandlerstyrt».

– Enkelte oppleves kun som vanskelig, og i mange tilfeller får vi ikke svar på våre henvendelser til saksbehandlerne. Vi har invitert oss inn til et møte med kommunen sammen med arkitekt, men dette har kommunen nektet på. Det er ikke rom for diskusjoner.

Frykter permitteringer

Når det gjelder den konkrete byggesaken i Storgata har den pågått siden 2014. Berg-Johansen frykter permitteringer som følge av den kommunale saksbehandlingen.

– Denne saken har pågått i over fire år, til tross for at vi har prøvd å tilpasse oss og komme til enighet med kommunen. Uten forutsigbarhet stopper våre byggeprosjekter opp. Vi må vurdere permitteringer dersom det fortsetter med uforutsigbarhet. Det tar jo uker og måneder å få svar i kommunen, sier han.

Ikke ansvar for innholdet

Berg-Johansen viser for øvrig til at ansvaret for arkitektprosjekteringen ligger under arkitekten.

– Henvendelsen fra kommunen skulle derfor gått til ansvarlig arkitekt. Ansvarlig søker er ansvarlig for nødvendige opplysninger, men ikske for innholdet i opplysningene. Ansvarlig søker sammenstiller kun saken, legger han til.

Vil svare kommunen

Totalrenovering har to uker på seg til å uttale seg før kommunen fatter vedtak om å fra dem ansvarsretten.

– Vi vil svare kommunen innen fristen. Hvis kommunen tar fra oss denne retten, så er det greit, da slipper vi i så måte å ha noe med byggesak å gjøre, sier daglig leder Vegard Berg-Johansen.

– Stor saksmengde og redusert bemanning

Fungerende byggesakssjef Anne-Marte Tøgersen i Tromsø kommune mener det er to hovedårsaker til lang saksbehandlingstid.

– Det er beklagelig at Totalrenovering opplever uforutsigbarhet i byggesaker. Vi gjør vårt ytterste for å være forutsigbare, men det siste året er stor saksmengde og redusert bemanning årsaken til at de føler det tar lang tid før de får svar, sier Tøgersen.

Hun er ikke enig i at saksbehandlerne er vanskelige, slik Totalrenovering hevder.

– Ansvarsretten innebærer at søknaden inneholder alle opplysninger, hvis ikke må saksbehandleren gi beskjed om at søknaden er mangelfull.

Viser til byggesakssjef

Påstanden om at byggesaken i Storgata 104/106 har pågått i fire år tilbakevises av Tøgersen med at det også inkluderer reguleringsplanarbeidet.

– Tiden har ikke bare gått til saksbehandling, det har også vært regulering av eiendommen.

Når Totalrenovering hevder kommunen burde kontaktet arkitekten, viser fungerende byggesakssjef til plan- og bygningsloven.

– Loven sier at byggesak bare skal forholde seg til ansvarlig søker, altså Totalrenovering, sier Anne-Marte Tøgersen.