Hilde Block, som er kunstner og kunstterapeut, driver kunstgruppen på Værftet. Hun har lenge jobbet med psykisk helse og kunst, blant annet i London.

– Deltakerne bruker kunsten som et redskap for mestring. De lærer kunstferdigheter samtidig som de deler følelser og erfaringer med hverandre gjennom dialog. Det viktigste er at man føler seg trygg, ikke at man må prestere, sier Block.

Psykisk helsetilbud

Aktivitetssenteret tilbyr varierte aktiviteter som har til hensikt å hjelpe deltakerne med personlige utfordringer.

Værftet utgjør et psykisk helsetilbud, men inkluderer også personer med rusproblemer.

– Deltakerne blir vanligvis henvist av helsepersonell men det er mulig å henvise seg selv også. I all hovedsak skal tilbudet bryte med isolasjon. Senteret tilbyr aktiviteter som musikk, kunst, turgrupper og trening, sier Block.

Tilbudet gjelder for folk med både «milde» psykiske utfordringer og dem som sliter med mer alvorlige lidelser.

– Dette er et forebyggende tiltak som skal forhindre at vanskelighetene blir verre, tilføyer Block.

Kommer på Spotify

En av brukerne er Charlotte «Cleareye» Johansen, som opplyser at hun er der takket være musikkgruppa.

– Jeg bruker senteret på grunn av musikkgruppen, men jeg synes det er bra at de tilbyr mange aktiviteter og muligheter for alle. Når det gjelder musikken min, har jeg fått mye hjelp hos miljøterapeut Nina. Hun hjelper meg med sangteknikk og med mine egenkomponerte sangtekster. Nå kommer musikken min på Spotify, sier Johansen.

Tøffe deltakere

Miljøterapeut ved Værftet aktivitetssenter, Nina Nymo, mener deltakerne er tøffe som tørr å vise fram hva de har lært og hva de har drevet med på senteret.

– Kunsten som står her på utstillingen er jo helt fantastisk. Selv jeg kjenner jo på nervøsiteten når jeg opptrer sammen med de på konserter, sier hun.

Redskap for mestring: Kunstner og kunstterapeut, Hilde Block, mener det viktigste av alt, er at personer som sliter har en arena der de føler seg trygge.