– Urfolk har forvaltet sine områder i tusenvis av år uten å ødelegge naturen.

Det sier Risten Turi Aleksandersen, som er reineier på Kvaløya.

Kan være ødeleggende

I forrige uke deltok Aleksandersen på vegne av Samisk kirkeråd i pavens vitenskapelige akademi, som var samlet i Roma onsdag og torsdag.

Hennes families egne områder sør på Kvaløya er nå påvirket av inngrepet på Kvitfjell og Raudfjell med vindmøller, som iTromsø tidligere har omtalt.

KALVINGSOMRÅDER: Slik vil det planlagte vindkraftverket se ut, i reinkalvingsområdet til Risten Turi Aleksandersn på Sør-Kvaløya. Foto: CHRISTER PEDERSEN

– Jeg tok ikke opp min egen sak. Men det som ble tatt opp av andre urfolksrepresentanter, var hvordan behovet for grønn energi kan ødelegge eksistensgrunnlaget for urfolk, når inngrep fører til at deres leveområder ødelegges, forklarer hun.

Blant annet var urfolksrepresentanter fra Filippinene på møtet og fortalte om store inngrep i naturen i form av nye vannkraftverk som ødela store beiteområder,

Føler konsekvensene for familien

For Aleksandersen har den nye vindmølleparken på Raudfjell og Kvitfjell fått katastrofale konsekvenser for deres leveveier.

– Det som skjer på Sør-Kvaløya er at vi får veier og vindmøller på sårbare kalvingsområder – der simlene trenger mest mulig ro og fred, Dette inngrepet ødelegger for oss, sier Aleksandersen.

Ifølge henne vil reinen trekke seg bort fra områdene, for å søke fôr under kalvingen, og området går på denne måten tapt.

– For oss er det forferdelig. Vi må finne løsninger for klimaendringer – men ikke på en måte som ødelegger for urfolkenes liv, mener Aleksandersen.

Hun håper flere kan lære av urfolks levevei, som en viktig stemme i kampen for å stoppe klimaendringene.

– Vi trenger alle gode krefter som kan hjelpe til med å ivareta urfolksretten til å bruke sine landområder. Det er det som vil være med på å stoppe klimaendringer, sier Aleksandersen.

KALVINGSOMRÅDER: Slik vil det planlagte vindkraftverket se ut, i reinkalvingsområdet til Risten Turi Aleksandersn på Sør-Kvaløya. Foto: CHRISTER PEDERSEN