Søndag kveld gikk havnesjef, Halvar Pettersen av med umiddelbar virkning, ifølge havnestyret – etter eget ønske.

Allerede dagen etter var en driftskonflikt med Hurtigruta løst av ny konstituert havnesjef Randi Thørring. Nå inviterer hun også taxinæringen til dialog for å finne løsning på konflikten om tilgang på havneterminalen.

Minibuss nede, taxi oppe

Thørring mener at man kan se på flere løsninger sammen med næringen:

– Kanskje kan vi se på en funksjonsdeling, der minibusser bruker bussterminalen og vanlig taxi bruker rampen og øvre torg for av- og påstigning av passasjerer, sier Thørring.

Hun presiserer at rampen ennå ikke er helt ferdig, og at det derfor vil gå litt tid før den kan tas i bruk.

OPPRINNELIG INTENSJON: Det var i kommunestyrevedtak fra august 2014 at vedtak om kommunal lånegaranti for Tromsø Havn for bygging av havneterminalen ble gitt. Der stadfestet kommunestyret at øvre torg med rampe skulle brukes til av- og påstigning for taxi og minibuss. Noe også arktiekttegningene fra mai 2016 og byggherrer – PEAB bekrefter under bygging i november 2016. FAKSMILE FRA ITROMSØ 26. MAI 2016

En konflikt mellom Tromsø Havn og Hurtigruta, der en fortøyningspolert var blitt fjernet ved havneterminalen, ble også løst i morgentimene tirsdag.

– Vi kom til enighet med Hurtigruta og pullerten kom på plass, sier Thørring,

Hun mener nå at man skal komme til en løsning med taxinæringen relativt kjapt.

Forutsetter tilgang for taxi

Fungerende havnestyreleder, Anne-Linn Lernes (Rødt) er klar på at taxiene skal ha tilgang på øvre torg og rampen, for å sette av og på passasjerer.

– Det er forutsatt i det kommunale vedtaket for å innvilge lånegaranti for bygging av terminalen, at rampen og øvre torg skal brukes til av- og påstigning for taxi og minibuss, sier Lernes.

HAVNESTYRET PRESISERER: Fungerende havnestyreleder, Anne-Linn Lernes (Rødt), er klar på at taxiene skal ha tilgang på øvre torg og rampen, for å sette av og på passasjerer.

Hun ønsker nå å ta et møte med taxinæringen for å avklare dette.

– Det er heller ikke diskutert i styret å innføre noe særskilt avgift for å gi taxinæringen tilgang på øvre torg på havneterminalen, mener Lernes.

Som også presiserer at det ikke vil bli aktuelt å innføre noe avgift for å gi pasientreisende og rullestolbrukere tilgang på bussterminalen.

Taxinæringen glad for løsning

Thomas Johansen i Din Taxi synes det er kjempebra at Tromsø Havn nå invitere til videre dialog.

Han sier at Din Taxi skal bidra konstruktivt for å løse utfordringene med av- og påstigning ved den nye havneterminalen. Han mener det er viktig å tenke nytt.

– Vi har tidligere lansert ideen om ladestasjon på taxiholdeplassen ved havneterminalen og håper kommunen sammen med Tromsø Havn kan se på muligheten til å gjøre et fremtidsrettet valg til beste for publikum og vår næring, sier Johansen

FORNØYD MED LØSNING: Terje Johansen i Din Taxi (til venstre) og Steinar Nilsen fra Tromsø Taxi er glad for at det nå ser ut til å bli en løsning for taxinæringen om tilgang på øvre torg av havneterminalen.

Han er også lettet over at Tromsø havn har lagt bort ideen om egen særskilt avgift for taxinæringen ved terminalen, og sier det ville rammet kunder som ikke hadde hatt andre valg.

– Ei eventuelt avgift måtte ha blitt lagt på regninga for kunden. De som er friske til beins, hadde kunne gått av nede, mens funksjonshemmede og folk med lav bevegelsesmobilitet hadde vært tvunget til å betale denne avgiften for å få tilgang på øvre torg. Det ville vært diskriminering, mener Johansen.

Steinar Nilsen i Tromsø Taxi er også glad for at Tromsø havn nå skal se på saken på nytt:

– Vi ønsker å finne gode løsninger for våre kunder uansett funksjonsnivå. Jeg tror det er bra at vi får sett på ting med nytt blikk, sier Nilsen.