Det var i 2015 at iTromsø skrev om Lorna Johanne Jakobsen og Elea Nicolaisen som den gang var tvunget til å bo på dobbeltrom på Sør-Tromsøya sykehjem, fordi Tromsø manglet kapasitet på byens sykehjem.

Når Otium bo- og velferdssenter står ferdig til høsten, vil dette være de første sykehjemsplassene bygd i Tromsø på 12 år, men Tromsø kommune har ingen planer om å bygge flere institusjonsplasser for sykehjemspasienter i Tromsø i neste økonomiplanperiode.

Fortsatt dobbeltrom

Enda bor 12 beboere på seks dobbeltrom på Sør-Tromsøya sykehjem, forteller enhetsleder Elisabeth Meløy. Hun mener at situasjonen med dobbeltrom for sykehjemspasienter ikke er optimal.

– Målet er jo at de eldre skal flytte inn og lage sine egne hjem, med sine private ting. Rommene er opprinnelig enkeltrom, som er gjort om til dobbeltrom og så de er dessverre trange, forklarer Meløy.

En PWC-rapport fra 2015 som analyserte den økonomiske årsaken til at kommunen går med høyere kostnader i hjemmetjenesten enn andre kommuner, peker på at kommunen mangler både omsorgsboliger og sykehjemsinstitusjonsplasser. Dermed hoper kostnadene seg opp i hjemmetjenesten, fordi folk må holdes lenger hjemme.

Meløy merker at folk er sykere enn tidligere når de endelig kommer inn og får sykehjemsplass.

– Vi ser generelt at folk er sykere når de kommer til oss enn for noen år siden og de trenger ofte mer utstyr og avansert sykepleie, forteller Meløy.

KOSTRA-tallenes tale

Kostratallene for 2017 viser at kun 85,8 prosent av eldre på sykehjem i Tromsø har eget rom. Til tross for at PWC-rapporten fra 2015 pekte på mangel på institusjonsplasser som viktig årsak til at kostnadene i hjemmetjenesten øker, så ligger det ingen nye sykehjemsplasser inne i administrasjonssjefens forslag før 2023.

Ingen flere sykehjemsplasser

Når Otium bo- og velferdssenter står klar, må Kroken Sykehjem legges ned derfor vil kun 34 nye sykehjemsplasser stå klar til høsten.

Byggtekniske årsaker

Avdelingsdirektør for helse og omsorg, Trond Brattland, sier at helse og omsorg har tapt en prioriteringskrig i Tromsø kommune de siste årene:

– Fordi byggteknisk kapasitet og investeringsbudsjettet har gått til andre ting, så klarer vi ikke å ferdigstille Kroken bo- og velferdssenter før 2023, noe som ville gitt oss 170 nye sykehjemsplasser og vi ville kommet i balanse med sykehjemsplasser, sier Brattland.

90 står på venteliste

Ifølge Brattland, står nå 90 personer på venteliste for nye sykehjemsplasser i Tromsø. Hvert år øker behovet med ti til 15 nye sykehjemsplasser.

– Vi har 60 personer på dobbeltrom og 45 som venter på langtidsplasser. I tillegg er 14 på venteliste i hjemmetjenesten og skulle vært på sykehjem. I Karlsøy leier vi i tillegg fire sykehjemsplasser, forteller Brattland.

Helse- og omsorgssektoren gikk med 90 millioner kroner i underskudd i 2017 og forsøker å hente inn ytterligere 71 millioner i sitt forslag til økonomiplan i 2018.

Helse- og omsorgssektoren har derfor satt i gang en større omstillingsprosess for å få hjemmetjenesten i balanse, men Brattland sier at det fortsatt er etterslepet i blant annet hjemmetjenesten som gjør at man neppe vil komme i balanse i år.