I juni la Buktafestivalen ut en video på sin Facebook-side som brøt med reklameforbudet i alkoholloven. Etter oppfordring fra Helsedirektoratet, er videoen nå fjernet.

Videoen inneholdt bilder av øl produsert av Mack i plastkopper med Mack-logo på.

Ber om redegjørelse

I et fagbrev sendt til Buktafestivalen ber Helsedirektoratet om redegjørelse i saken som omhandler brudd på alkoholreklameforbudet.

Videre i brevet påpeker saksbehandler, Vibeke Halvorsrud Marthinsen, at videoen strider mot reklameforbudet.

– Helsedirektoratet har funnet at en av filmene på Buktafestivalens Facebook-side strider mot reklameforbudet i alkhl. § 9-2 første ledd tredje punktum fordi alkoholholdig drikk brukes i markedsføringen av festivalen, heter det i brevet.

Legger seg flat

Festivalsjef, Marianne Saus, opplyser at videoen ble fjernet umiddelbart, uten at det ble skapt dramatikk rundt saken.

Fjernet video: Helsedirektoratet ba om at videoen fjernes, noe festivalsjef, Marianne Saus, påpeker at Buktafestivalen gjorde umiddelbart.

– Vi ønsker ikke å gjøre noe som ikke er i tråd med lovgivningen. Det var bare et resultat av mangel på kompetanse når det gjelder loven. Videoen skulle ha redaksjonelt fokus, men endte dessverre opp med å se ut som en reklamefilm, forklarer Saus.

Bør være mer oppmerksom

Markedssjef ved Mack bryggeri, Cathrine Giæver, påpeker at bryggeriet verken var involvert i produksjonen av Facebook-videoen, eller var kjent med hvordan det endelige resultatet skulle se ut.

Bryggerimester i Mack, Rune Lennart Andreassen, forteller til iTromsø at samarbeidet mellom Mack og Buktafestivalen er veldig godt.

– Jeg har brygget «Bukta-øla» i 15 år nå. Det har vært gjort media dekning av bukta-øla i flere år, men det kan jo fort skje at man tråkker over grensa. Da er det viktig at man ordner opp og forholder seg til reglene som er satt, sier Andreassen og fortsetter:

– Vi jobber med alkoholreglene daglig og har god kunnskap om dem, så vi kan sikkert hjelpe til og se over at ting blir gjort riktig i senere anledninger. At Buktafestivalen derimot utilsiktet har brutt alkoholloven kan ikke vi ta ansvar for.

Helsedirektoratet opplyser at det ikke er snakk om andre sanksjoner mot Buktafestivalen ettersom videoen allerede er blitt fjernet.