Det manglet ikke på skjellsord på sosiale medier da store deler av Kirkeparken var dekket av svart asfalt for noen uker siden.

«Makkverk», «ufattelig stygt» og «arbeidsuhell», var ord som ble brukt. Kirkevergen ble til og med truet med bank, til tross for at han ikke hadde noe med saken å gjøre.

Slipes i tre omganger

Torsdag morgen var svenske spesialarbeidere på plass med slipemaskiner og utstyr for å fjerne de øverste millimeterne av asfaltlaget. Slipingen foregår i tre operasjoner før det ønskede resultat er oppnådd. Det brukes en teknikk som kalles blestring.

– Først slipes asfalten for å få fram toppen av steinene, deretter blestres overflaten i to runder med stålkuler, for å fjerne asfalten mellom steinene, sier prosjektleder Carl Søndenaa i Braathen Landskapsentreprenør.

Han heller litt vann på steinene etter at overflaten har blitt slipt tre ganger.

– Det blir et flott fargespill i steinene, og så er det vedlikeholdsfritt.

Asfalten kommer til å bli av samme type som finnes i Slottsparken i Oslo.

Håper folk blir fornøyd

Områdene som er asfaltert i Kirkeparken utgjør til sammen 1.300 kvadratmeter. Dersom alt går etter planen, skal slipejobben være ferdig til mandag. Prosjektlederen var ikke helt forberedt på reaksjonene etter at asfalten var lagt.

– Jeg hadde ikke tenkt at det skulle bli så mye engasjement. Jeg håper folk blir fornøyd med det nye dekket i Kirkeparken. Det er en fin måte å bruke asfalt på, mener Søndenaa.

I kjølebil fra Østfold

Tidligere i uka ble 1.800 kvadratmeter ferdiggress rullet ut, og ligger nå som et «lappeteppe» på de grønne områdene.

– Jeg håper folk ikke går på plenen de først to-tre ukene, så røttene får vokse ut av gressmattene og feste seg underlaget, sier prosjektlederen.

Ferdiggresset er produsert i Østfold, og på grunn av varmen sørpå den siste tiden, var det ikke bare, bare å få det sendt nordover.

– Det må være under 20 grader, helst under 15, før det kuttes, ellers blir det varmgang og det kan gå råte i gresset. Det ble derfor kuttet om natta og lastet på kjølebil som transporterte det til Tromsø.

Opprinnelig var planen at det skulle tilsås med plenfrø i Kirkeparken, men kommunen gikk bort fra det.

– Det lå inne tilsåing i prosjektet, men det er blitt så sent på året. Vi ville nok fått det til med plenfrø også, men vi var uheldige med været. Vi fikk tilbud på ferdig gress, som vi synes var en grei pris, sier parksjef Håkon Gjertsen.

Åpningsfest

Arbeidene i Kirkeparken som har pågått siden 2. mai i fjor, nærmer seg slutten. Det gjenstår bare noen småtterier i et hjørne av Kirkeparken.

– Der skal det legges på litt grus og beplantes. Jeg har regnet ut at vi har jobbet effektivt i ti måneder. Vi er innenfor både budsjett og tidsramme, sier Carl Søndenaa.

Fredag 17. august blir det offisiell åpning av den nye Kirkeparken, med frokost, taler og musikk.