I et brev fra Laila Falck, seksjonsleder i Byutvikling i Tromsø kommune, vurderer de situasjonen rundt adkomst til hotellet, og muligheten til å kjøre rundt The Edge gjennom Kaigata.

Rundkjøring foran inngangen

I brevet kommer det fram at det i utomhusplanen for hotellet skulle være en rundkjøring foran hovedinngangen. Denne skulle være for buss og taxi.

– Etter det jeg forstår ble dette forkastet, både på grunn av at et for stort areal rundt hotellet ble beslaglagt, og at det forutsatte en betydelig oppgradering av dagens kaikonstruksjoner, skriver Falck i brevet.

I forbindelse med byggesaken for Havneterminalen ble for øvrig selve transportmønsteret for bussterminalen endret fra at inn- og utkjøring av bussene skulle løses i selve terminalen, til at bussene måtte kjøre ut i rundkjøringen.

– All den tid man holdt seg innenfor veiformålet ble dette godkjent som en dispensasjon fra utomhusplanen. Dette har nå fått konsekvenser for busstransport til hotellet. Her må kommunen innen kort tid, og i samråd med The Edge og Havneterminalen, se på hvilken løsning som er mulig, heter det i brevet.

Gjennomkjøring ikke en forutsetning

Videre står det i brevet at kommunen har vært klar på at det ikke har vært en forutsetning at Kaigata rundt Vertshuset Skarven skulle brukes til gjennomgangstrafikk.

– Det har aldri vært akseptert fra kommunens side at personbiler, større nyttekjøretøy eller busser skulle kjøre rundt hotellet og komme opp i Strandgata. Krysset Strandskillet–Strandgata er vanskelig med dagens situasjon, og vil bli langt mer problematisk om man tillot kjøring til og, eller fra, hotellet.

– Ikke bare er det vanskelig trafikalt, men det ville også i særs grad redusert kvalitetene i byrommet Strandskillet. Det er ikke aktuelt å akseptere løsninger som forverrer trafikksituasjonen og kvaliteten på dette byrommet.

Ønsker møte med The Edge

I løpet av august vil kommunen utarbeide et kostnadsoverslag på nødvendige utbedringer av kai og vei.

– Slik vi ser det, har kommunen et ansvar for at kai og offentlig veiareal har tilfredsstillende standard, skriver Falck i brevet.

I forbindelse med prosjektering av Prostneset og tilrettelegging av trafikalt system, ser kommunen på det som et behov å endre rundkjøringen.

– Konsekvensen av dette er at The Edge ikke har en løsning for å få buss i rundkjøringen slik opprinnelig forutsatt. Dette lar seg trolig ikke løse fullt ut. Kommunen må derfor innkalle til et møte med The Edge og prosjektlederen for Havneterminalen i løpet av august for å komme fram til en løsning som bedrer dagens situasjon.