iTromsø varslet i forrige uke at Tromsø kommune ligger høyest blant sammenlignbare kommuner i antall eldre som bor på dobbeltrom på sykehjem (for abonnenter).

Når Otium bo- og velferdssenter står ferdig, legges samtidig Kroken sykehjem ned. Derfor etableres det kun 34 flere sykehjemsplasser denne kommunestyreperioden.

I administrasjonssjefens forslag til budsjett og økonomiplan er også byggestart for Krokens bo- og velferdssenter utsatt fram til tidligst 2024.

Nå reagerer Kristoffer Kanestrøm på det han mener er manglende prioritering av helse- og omsorgssektoren under det rødgrønne styret i Tromsø.

– De lovet jo å «rydde opp» innen pleie og omsorg da de overtok, så det er betimelig å spørre hvor langt de er kommet med planlegging av Kroken bo- og velferdssenter de siste tre årene, sier Kanestrøm.

Skulle vært i gang

Kanestrøm var selv byråd for helse og omsorg i perioden 2011 til 2015, og foreller at det allerede da var klart at om ikke Kroken bo- og velferdssenter ble påbegynt rett etter at Otium var ferdigstilt, så ville mangelen på sykehjemsplasser i byen bli enda mer kritisk.

MÅ TA KOLLEKTIVT ANSVAR: Gunhild Johansen (SV) mener at politikerne over flere perioder har forsømt byggingen av nye institusjonsplasser i Tromsø.

Komitéleder for helse og omsorg, Gunhild Johansen (SV) er enig i at Tromsø kommune mangler institusjonsplasser, og at økonomien i hjemmetjenesten lider under dette, men mener at Kanestrøm også må ta ansvar for situasjonen i sektoren.

– Jeg er enig i at vi er kommet på hælene når det gjelder å få på plass sykehjemsplasser i Tromsø. Vi har bygd for lite institusjonsplasser her i byen de siste årene, men jeg mener at dette har vært en forsømmelse over flere perioder, sier Johansen.

Utsatte selv Otium

Gunhild Johansen satt selv som varaordfører under ordfører Arild Hausberg i perioden fra 2007 til 2011 da det ble besluttet å utsette Otium-utbyggingen av økonomiske årsaker. Hun mener at administrasjonen underkommuniserte behovet for sykehjemsplasser den gangen.

– Hadde jeg vist det jeg vet i dag, så ville dette blitt prioritert i større grad da jeg satt som varaordfører i 2007 til 2011. Vi er derfor i gang med planleggingen av Kroken bo- og velferdssenter, sier Johansen.

Ikke i gang med planleggingen

Ifølge Buutviklingsseksjonen i Tromsø kommune, er det ikke kommet noe bestilling på å igangsette planleggingen av Kroken bo- og velferdssenter, og at det derfor ikke er prioritert. Kristoffer Kanestrøm mener at det er en skandale om de rødgrønne har kastet bort tre år av perioden uten at planleggingen i administrasjonen er kommet i gang.

– Det nytter ikke at det sitter noen politikere i en komité og diskuterer, de må få administrasjonen i gang med prosjekteringen. Man viste hele tiden at man måtte starte byggingen i Kroken rett etter Otium, ellers så ville situasjonen forverres, sier Kanestrøm.

I helse- og omsorgssektoren har administrasjonen foreslått å kutte ytterligere 71 millioner kroner på neste års budsjett, dette kommer på toppen av et overforbruk fra 2017 på 90 millioner kroner. Kanestrøm men nå at det vil være urealistisk å klare å få helse og omsorgsbudsjettene i balanse i denne perioden, og at de rødgrønne har sviktet på sine lovnader om å «rydde opp» i helsesektoren.

– Det ble klart i en PWC-rapport i 2015 at man måtte ha på plass institusjonsplasser for å få ned utgiftene i hjemmetjenesten. Likevel prøver de rødgrønne å kutte i hjemmetjenesten uten å ha institusjonene på plass. De rødgrønne har sviktet i helsepolitikken, og det vil også komme klart fram i neste års regnskap, mener Kanestrøm.

Ifølge Tromsø kommune står 90 personer på venteliste for sykehjemsplass i byen,

60 sykehjemspasientene deler i dag dobbeltrom med andre på byens sykehjem.

Når Otium bo- og velferdssenter står ferdigstilt, legges også Kroken Sykehjem ned. Derfor gir Otium kun 34 nye sykehjemsplasser.

Kroken bo- og velferdssenter er beregnet ferdigstilt i 2024 og vil gi 170 nye sykehjemsplasser.

Hvert år vil behovet for 15 nye sykehjemsplasser øke presset på de eksisterende institusjonene i byen.