Mandag gikk stiftelsen Innsamlingskontrollen i Norge ut og advarte mot å gi penger til organisasjonen Hjelp oss å hjelpe. De viste til omfattende bruk av private kontoer i innsamlingsøyemed, manglende regnskapsføring og sprikende praksis når det kommer til profesjonalisering og vedtekter. Hjelp oss å hjelpes avdeling i Tromsø drives av Kate Eines. Hun bekreftet mandag overfor iTromsø at de ikke fører regnskap, og at organisasjonen benyttet hennes private konto.

– Det første som slår meg er at dette ikke er greit. Til og med skolerevyer er nødt til å føre regnskap. Man fører regnskap når man driver en organisasjon, sier daglig leder i Kirkens Bymisjon, Ann Karina Sogge.

Ingen av Hjelp oss å hjelpes underavdelinger er ifølge organisasjonen regnskapspliktige. Leder i hovedorganisasjonen, Cecilie Christin Tønnessen, understreker likevel overfor iTromsø at alle hjelperne deres skal ta vare kvitteringer og bilag, og føre «et visst regnskap». Innsamlingskontrollen har imidlertid ikke fått tilgang til disse regnskapene – etter å ha etterspurt dem flere ganger.

BAKGRUNN: Innsamlingskontrollen advarer mot å gi penger til Hjelp oss å hjelpe (for abonnenter)

Ansvarlig forvaltning

– Vi fører selvfølgelig regnskap og er både regnskaps- og revisjonspliktige. Det er viktig for oss at folk skal være helt trygge på at penger og gaver til oss når dem som trenger det. Det er synd hvis organisasjoner lar være å føre regnskap, da det svekker tilliten til dem. Man er nødt til å ha kontroll, selv i små organisasjoner – og særlig om det samles inn penger, sier Sogge, og fortsetter:

– For vår del er arbeidet vårt og de menneskene som vi støtter, det aller viktigste. Det er derfor vi kommer på jobb: For å utgjøre en forskjell for dem som har det vanskelig. For at vi skal lykkes, er vi nødt til å ha allmennhetens tillit. Da må det være orden i tallene, skapene og rundt omkring, sier hun.

Hun viser til at bistandsarbeidet krever en enorm logistikk, arbeidskapasitet og lagringskapasitet.

– Det må rett og slett til for å forvalte donasjonene på en ansvarlig måte. Vi har stålkontroll på pengene og gavene som kommer inn, og vet nøyaktig hva hver familie får, sier hun.

Vil bli sett i kortene

Tromsø Røde Kors er i likhet med Hjelp oss å hjelpe er en del av en større landsomfattende organisasjon. De har likevel eget organisasjonsnummer og er ansvarlig for egen økonomi.

– Vi vet at vi kan bli sett i kortene, og håper at det skjer. Vi er helt avhengig av at folk har tillit til oss og arbeidet vi gjør. Hadde vi operert med private kontoer og ikke ført regnskap, er det klart at tilliten ville blitt svekket, sier daglig leder Sissel-Anne Olsen.

Økonomiansvarlig og administrativ leder i Tromsø Røde Kors, Kjell Roger Andersen, opplyser at lokalforeningen har ekstern regnskapsfører og revisor, og at regnskapet legges fram for årsmøtet i foreningen.

– Jeg forstår det slik at Hjelp oss å hjelpe er relativt ny i byen, og at de kanskje ikke har kommet ordentlig i gang. Jeg har full forståelse for at et privat initiativ er mer uorganisert enn oss, men er man en organisasjon av en viss størrelse bør man være forsiktig da det kan gå på troverdigheten løs hvis man ikke fører sporbare regnskap, sier han.